Dünya İslam aleminde bir ilk

İslam aleminde bir ilk

Paylaş
İslam aleminde bir ilk

İngiltere'de kadın ve erkeklerden oluşan cemaat, bir kadın imamın arkasında Cuma Namazı'na durdu

İngiltere’de dün Müslümanlar ilk kez bir kadının ardında namaza durdu. Oxford kentinde, sonradan İslam’ı seçmiş bir grup Müslüman, kadın - erkek karışık bir cemaatle, Raza Raheel'den hem hutbe dinledi hem onun imamlığında Cuma Namazı'na durdu.

Geçtiğimiz yıllarda da Amerika’da Afrika asıllı olan Amina Vadud adlı kadın, karma bir cemaate Cuma Namazı kıldırmış ve dünya gündemine oturmuştu. Toronto’da yaşayan ve insan hakları savunucusu olan Raheel Raza’dan Oxford’daki sonradan İslam dinini seçmiş, küçük bir cemaati yönetmesi ve hutbeyi yapması istenmişti.

'İLK' OLMASININ SEBEBİ MÜSLÜMAN KÖKENİ

Pakistan asıllı feminist yazar Raza, Toronto’da bundan beş yıl önce yine kadın erkek karışık bir cemaate hitap etmişti. Amina Vadud, İngiltere’de de 2008 yılında cuma namazı kıldırmıştı. Independent gazetesi Raza’nın, bu görevi üstlenen ve Müslüman bir aileden gelen ilk kadın olduğunu kaydetti. Amina Vadud ise Hıristiyan bir aileden geliyordu.

DİN ADAMLARI KADIN İMAMDA BÖLÜNDÜ

Vatan gazetesinde önceki gün yayımlanan konuyla ilgili haberde ise görüşüne başvurulan imamlar şu ifadeleri kullanmıştı:

‘Bütün erkek imamlar bitti mi’

Eski Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Süleyman Ateş: “Erkekler tükendi mi ki kadın Cuma namazını kıldırıyor. Bütün imamlar bitti mi? Bunlar dikkat çekmek için yapılan eylemlerdir ve dinimizce de doğru değildir. Hz. Peygamber zamanında hiçbir kadın imamlık yapmamıştır. Cuma namazını kadınlar da kılar ama erkeklerin olduğu bölümde kılamazlar. Cuma namazında kadının yeri cemaatin arkasında ayrılan bir bölümdür. Bundan dolayı bu kesinlikle yanlıştır. İngiltere’deki kadın sonradan Müslüman olmuş. Olmasa daha iyiydi”

‘Peygamberimiz kadın imam tayin etmiştir’

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Prof. Dr. Beyza Bilgin : “Dinen caiz olmaması için bir kayıt yok. İslam kaynaklarında kadından imam olamaz diye de bir şey yok. Kuran’ı Kerim’e göre esas olan bilgidir. Bilenlerle bilmeyenler bir olmaz. Bilen bir kadınsa ve kadının namaz kıldırmasını cemaat kabul ettirmişse kadın imam karışık cemaate namaz kıldırabilir. Çünkü Peygamberimiz bir kadın imam tayin etmiştir. O dönemde o kadından başka Kuran’ın dualarını ve ayetlerini bilen başka bir kadın yoktu. O kadında namaz kıldırmıştır.”

‘Erkek cemaatin önünde secde hoş değil’

Prof. Dr. Cemal Sofuoğlu: “Kadının cuma namazı kıldırması yanlış ve hiç hoş değil. Kadın imam sadece kadın cemaate namaz kıldırabilir. Erkek cemaatin önünde secdeye, rükuya varmak psikolojik olarak da hoş değil. Kadının namaz kıldıramaması kadın hakları açısından eksiklik değildir. Kadınlar daha duygusal oldukları için cenaze namazını kılması istenmez. Bağırıp çağırmadığı, ağlamadığı sürece kadın da cenaze namazı kılabilir”

2

Haberin Devamı