Hakan Çelik İslam ülkeleri neden bu halde?
HABERİ PAYLAŞ

İslam ülkeleri neden bu halde?

Dünya nüfusunun yüzde 23’ünü Müslümanlar oluşturuyor. Bu da aşağı yukarı 1.6 milyar insan demek. Çatışmalar, yoksulluk, eşitsizlik, eğitimsizlik, şiddet ve daha başka onlarca parametreye bakıldığında İslam ülkeleri dünyanın en sorunlu coğrafyasını temsil ediyor. Bir türlü ilerleyemiyor, zengin kaynaklara sahip olmasına rağmen yoksulluğun pençesinden kurtulamıyorlar. Neredeyse hiç bir alanda söz sahibi olamıyorlar.

Yeryüzünde nüfusunun önemli bir bölümü Müslümanlardan oluşan aşağı yukarı 60 ülke var. Bunların tamamının ihracatını toplayınca bir Almanya çıkmıyor ortaya! Kültür-sanat hayatına bakıyorum, küresel ölçekte ses getiren etkinlik çok az. Hazreti Muhammed’i ve İslam dinini dünyaya anlatabilecek film bile çekilemedi.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Markalara göz atıyorum, dünya çapında tek bir otomobil üreticisi yok, trend yaratan moda kuruluşu hatırlamıyorum. Makine üretiminde, bilişim teknolojilerinde öne geçen ülke yok. Şehirlerin görünümü çok kötü. Para sorununun olmadığı Körfez ülkelerinde bile kişiliksiz ve ruhsuz binalar yükseliyor. Tarih kültür mirasına sahip çıkmak gibi bir eğilim yok. Suudi Arabistan, İslam dininin kutsal mekanlarını tanınmaz hale getirdi.

* * *

İlk 500 üniversite arasında İslam ülkesinin bir kurumu yer almıyor. Basın özgürlükleri yerlerde... Çoğunda Youtube erişimi yasaklı ya da sınırlı. Okuma-yazma oranı düşük, kadına yönelik şiddet çok yüksek. Kişi başına düşen milli geliri 104 bin dolar olan Katar’ın dünya bilim, sanat ve uygarlığına ne katkısı var? İslam bankacılığının merkezi bile İslam coğrafyasının dışında. “İslami bankacılık” denen fenomen büyük oranda İngiltere merkezli finans kuruluşları aracılığıyla yürütülüyor. İslam coğrafyası sürekli savaşlar, iç karışıklıklarla anılıyor. Rüşvet ve yolsuzluk alabildiğine yüksek.

* * *

Farklı konulardaki tablo bu kadar olumsuz olunca Batı dünyası İslam ülkelerini hala çocukluk dönemlerindeki imajlarla hatırlıyor. “İslam ülkesi” denince sihirli halı, fesli adamlar, baharatçılar çarşısı, öfkeli insanlar, kazalar ve silahlı teröristler akla geliyor. Son 007 James Bond filminde İstanbul’un nasıl gösterildiğini gidip görün.

Ekonomi, demokrasi, üretim ve yaratılan değerlerin toplamına bakıldığında İslam coğrafyasının çıtasını yükselten tek ülke Türkiye. Bizim diğer ülkelerden ayrışmamızın temel nedeni laik, demokratik ve çoğulcu sistemi benimsemiş bir cumhuriyet rejimine sahip olmamız. Diğer bir faktör, hayatın her alanında birşeyler üretmemiz ve çok çalışmamız. Üçüncüsü de Batı dünyası ve kurumlarıyla kurduğumuz iyi ilişkiler. Çeşitli nedenlerle Batı’ya tepki koyarken yanıbaşımızdaki İslam dünyasının gerçeklerini unutmamakta fayda var.

* * *

MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Gazze’de ateşkes ve kalıcı bir barış ortamının sağlanması için günlerce yoğun görüşmeler yürüttü. Pazarlıkların perde arkasını ve bilinmeyen detayları pazar sabahı 10.00’da, Kanal 24’teki programımda Ömer Çelik ile konuşacağız. Mutlaka izlemenizi öneririm.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder