İşlenmiş ette kanser riski
İsveçli bilim adamları tarafından yapılan bir araştırmaya göre, her gün en az 1 kere işlenmiş et yiyenlerin yemeyenlere göre pankreas kanseri olma riski yüzde 19 daha fazla
13 Ocak 2012 , Cuma 15:29
British Journal of Cancer isimli bilim dergisinde yayınlanan makalede bir sosiste ortalama 50 gram işlenmiş et bulunduğunu. Bunun iki katını tüketenlerde ise riskin yüzde 38'e tırmandığı belirtildi.
Daha önce yapılan araştırmalarda işlenmiş et tüketenlerde bağırsak kanseri ile bağlantısı da bulunmuştu. Stockholm Karolinska Enstitüsü'nde yapılan araştırma kapsamında 6 bin kişinin yeme alışkanlıkları incelendi.
Genellikle son safhada tanı koyulabilen pankreas kanserine yakalanan hastaların yüzde 80'i, 1 yıl içerisinde hayatını kaybediyor. Benzer araştırmalara dayanarak İngiliz Hükümeti geçtiğimiz yıl bir açıklama yapmış ve insanlara sosis, salam, sucuk gibi etleri tüketim miktarını sınırlandırmalarını istemişti.
Haberin Devamı
Hürriyet
BUNLARI DA OKUYUN
- Tek gecede kişiliği komple değişti: Gece yatanla sabah kalkan aynı kişi değil! 18 ay sonra şok eden gerçek ortaya çıktı, meğer o yüzdenmiş!
- Uzmanı açıkladı: Alerjik reaksiyonlar gün geçtikçe artıyor
- Uzmanı uyardı: Baş ağrısı ve halsizlik belirtilerine dikkat! En çok orta yaşlı kadınları etkiliyor
- O ildekiler maskesiz dışarı çıkmasın! 2,5 mikronun altında kalan partiküller kana karışıp çeşitli sağlık risklerine neden oluyor!
- Aşırı kahve tüketimi çarpıntı nedeni