Sağlık İspanya artık 'tam dumansız'

İspanya artık 'tam dumansız'

Paylaş
İspanya artık 'tam dumansız'

İspanya'da Tam Dumansız Yasa ile ilgili kararname 22 Haziran 2010'da meclis tarafından oybirliğiyle kabul edildi

İspanya, 2006 yılında yürürlüğe giren kendi dumansız hava sahası yasası ile kapalı kamusal alanlarda sigara içilmesini yasaklamış; ancak bar ve restoranlar, oteller ve havaalanları gibi ikram sektörü işletmelerinde ayrı sigara içme bölmeleri ve havalandırma yoluyla sigara içilmesine izin veren istisnalar getirmişti.

Ancak İspanya’da en büyük ölüm nedenlerinden biri olan sigaranın tamamen yasaklanması için harekete geçen yetkililerin girişimleriyle Tam Dumansız Yasa ile ilgili kararname 22 Haziran 2010’da İspanya meclisi tarafından oybirliğiyle kabul edildi.

Kararnamenin kabul edilmesinde İspanya hükümetinin sigara endüstrisi güdümünde olan bir ülke görünümünden ve dünyaya kötü örnek gösteriliyor olmaktan giderek rahatsız olması da büyük rol oynuyor.

Yeni kararname ile kanun restoran, barlar ve tüm eğlence yerlerinde sigarayı yasaklanması bekleniyor. Yasanın Ocak ayında yürürlüğe girmesi söz konusuyken İspanya’da bir çok yeni tartışmaya yol açacağı öngörülüyor.

İSPANYA HÜKÜMETİ RAHATSIZ

İspanya’nın tam dumansız sigara yasasına hızlı adımlarla yaklaşmasında en büyük sebeplerden biri dünya ülkeleri ve özellikle Dünya Sağlık Örgütü açısından uygulamada kötü örnek olarak gösterilmesi.

Çünkü uluslararası sigara şirketleri İspanya’yı kendilerine model olarak seçmişler ve bu modeli yasayı uygulayan diğer ülkelere de örnek olarak göstermek üzere yaygınlaştırmak üzere çalışmaktadırlar.

1990’lı yılların başında, sigara şirketlerinin kendi iç yazışmalarında “Batı Avrupa’nın dünyanın geri kalanı üzerinde etki sahibi olduğu, politikaların önce burada ortaya çıkıp buradan diğer ülkelere yayıldığı, bu yüzden İspanya’nın ‘saldırılması’ gereken bir pazar olduğu” ifade edilmektedir.

Haberin Devamı