Dünya İspanya çölleşiyor

İspanya çölleşiyor

Paylaş
İspanya çölleşiyor

İspanya'nın, son 30 yılda kuzey yarımküredeki diğer ülkelerden daha hızlı ısındığı açıklandı

İspanya Çevre Bakanlığı tarafından sunulan CLIVAR araştırma programının İspanya bölümünün raporunda, ülkedeki sıcaklıkların 1975’den bu yana 10 yılda ortalama 0.5 derece arttığı, bu oranın kuzey yarımküredeki diğer ülkelerin ortalamasından yüzde 50 daha fazla olduğu belirtildi.

Yaklaşık 120 İspanyol bilimadamının araştırmalarını kapsayan raporda, kıyı bölgelerinde deniz seviyesinin de arttığına değinilerek, Atlantik kıyısında deniz seviyesinin 20. yüzyıl boyunca yılda 1.4 milimetre arttığı, deniz seviyesinin aynı yüzyılın ikinci yarısında ise yılda 2 milimetre artış gösterdiği ortaya konuldu.

Rapor, Akdeniz kıyısında ise, deniz seviyesinin yine 20. yüzyılın ikinci yarısında yılda 1.2 milimetre arttığını gösterdi. Bilimadamlarının, 21. yüzyılın sonunda yaz aylarındaki sıcaklık artışının 6 derece, kış aylarındaki artışın ise 2-3 derece olacağını, yağış miktarındaysa düşüş kaydedileceğini öngördükleri belirtildi.

Uzmanlar İspanya’nın, ikliminde "Afrikalılaşma" sorunuyla karşı karşıya bulunduğunu, bu durumun ülke topraklarının üçte birini çölleşme tehdidiyle karşı karşıya bıraktığını kaydetti.

Haberin Devamı

AA