Dünya İspanya'da öğrenciler greve gitti

İspanya'da öğrenciler greve gitti

Paylaş
İspanya'da öğrenciler greve gitti

İspanya'da hükümetin eğitim reformunu ve ekonomik krizden dolayı eğitim sektöründe yaptığı kesintileri protesto etmek için ülke genelinde tüm kamu ve özel eğitim kurumlarında greve gidildi

Öğrenci sendikalarının çağrısıyla gerçekleşen, veliler ve öğretmenler derneklerinin de destek verdiği greve katılım oranı sendikalara göre yüzde 83, Eğitim Bakanlığına göre ise yüzde 20 olarak verildi. İspanya'da eğitim sektöründe 3 gündür devam eden protestolar, genel grevle sonuçlandırılırken, 70'ten fazla kentte de gösteriler düzenlendi.

Zaragoza, Merida gibi bazı kentlerdeki gösterlerde çıkan küçük olaylarda gözaltına alınanlar olsa da gün içerisinde serbest bırakıldı. Öğretmenlerinin ve ailelerinin de desteklerini arkalarına alarak yürüyen binlerce öğrenci, sağ görüşlü hükümeti, ''diktatör Franco döneminin yasalarını çıkartmakla'' suçladı. Kamu okullarındaki eğitimin giderek kötüleştiği, sadece özel okullara fırsat tanındığı, bursların azaltıldığını savunan öğrenci sendikaları, ''Hükümetin hedefi daha az öğrenciyi üniversiteye göndermek. Sadece parası olanın okumasını istiyorlar'' açıklamasında bulundu.

Madrid, Barcelona, Zaragoza, Valencia, Sevilla, Bilbao gibi gösterilerin yoğunlukta olduğu kentlerde, ''Eğitimsiz gelecek yok'', ''Özelleştirmeye hayır'', "Kamu eğitimi için kesintiye hayır'', ''Eğitimli toplum'', ''Ne eğitim reformu ne kesinti. Wert'i (Eğitim Bakanı) durdurun'' yazılı pankartlar dikkati çekti.

Madrid'deki gösterilerde AA muhabirine konuşan liseye yeni başlayan bir öğrenci, sınıflardaki kalabalıktan yakınarak, ''Eğitimdeki kesintilerden dolayı, artık sınıflar doldu taştı, öğretmen sayısı azaltıldı. Hiçbir şey anlaşılmıyor. Böyle eğitim olmaz'' diye konuştu.

İlkokul çağralarında iki çocuğu olan bir İspanyol anne de ''Çocuğum okula başladığında, cimnastik salonu yapılacağı söylendi. Sonra 'iptal ettik' dediler. Soğukta, sokakta beden eğitimi yaptırıyorlar. Okul eşofmanı için para toplamasını biliyorlar. Biz çocuklarımız için sadece daha onurlu bir eğitim ve gelecek istiyoruz'' ifadelerini kullandı.

Öte yandan Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Montserrat Gomendio ise 3 gün süren protesto ve grevlerin ''başarısızlıkla'' sonuçlandığını ileri sürüp, sendikaları ''gerçek ve açık bir diyaloğa'' davet etti.

İspanya'da ekonomik krizden dolayı sağlık ve eğitim en ciddi kesintilerin yapıldığı sektörler olmuştu. Ayrıca geçen haftalarda, sadece iktidardaki Halk Partisi'nin oyuyla mecliste kabul edilip senatoya gönderilen tartışmalı eğitim reformu paketinde, İspanyolca dilinin, ülkedeki okullarda öncelikli olarak esas alınması, Katalonya, Bask, Galisya gibi çift dilde eğitimin olduğu bölgelerde İspanyolcanın üstünlüğünün daha belirginleşmesi, ülke genelinde eğitimin kontrol ve karar mekanizmasında özerk yönetimlerin elindeki hakların kısıtlanması ve merkezleştirilerek Eğitim Bakanlığına devredilmesi, katolik dini ders saatlerinin artırılıp, not ortalamasına katılması, protestolara neden olan gerekçeler arasında yer alıyor.

Eğitim reformunun İspanyol parlamentosundan geçerek, 2014 yılında yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Haberin Devamı