Dünya İspanya'da yarın genel grev var

İspanya'da yarın genel grev var

Paylaş
İspanya'da yarın genel grev var

İş reformlara karşı çıkan işçi sendikalarının çağrısıyla yarın tüm ülkede genel greve gidilecek

İspanya’da, sosyalist hükümetin hazırladığı ve bu ay başında parlamentonun da onayladığı iş reformlara karşı çıkan işçi sendikalarının çağrısıyla yarın tüm ülkede genel greve gidilecek.

CCOO ve UGT gibi ülkenin büyük işçi sendikalarının çağrısıyla düzenlenecek genel grevle ilgili sendika yöneticilerinden yapılan açıklamalarda, "Katılımdan daha önemlisi hükümetin, yaptığı yanlışlıkları düzeltmesi ve yapmak istediklerinden vazgeçmesidir. Bu grev, hükümetin gitmesi için değil, notlar alması içindir" ifadeleri kullanıldı.

Sendikalar, söz konusu iş reformu ile "işten çıkarılmaların kolaylaştırılacağını, daha az istihdam yaratılacağını, reforma rağmen iş dünyasındaki dengesizliğin devam ettiğini" savunuyor.

Sendikalar ayrıca, hükümetin emeklilik yaşını 67’ye çıkartmak istemesiyle ilgili öneriye de karşı çıkıyor. Bu arada şimdiye kadar sendikaların desteğini büyük oranda yanında bulan sosyalist iktidar, sendika yöneticilerini "iş piyasalarını modernleştirmek için müzakereye ve diyaloğa" çağırdı.

Ana muhalefetteki sağ görüşlü Halk Partisi (PP) ise iş reformuna karşı oy kullanmasına rağmen greve destek vermezken, "çözüm değil bir seri olayın doğal sonucu" olarak değerlendirdiği grevin sadece İspanyol ekonomisine zarar vereceğini savundu.

İspanyol basını ise geçtiğimiz haziran ayında kamu çalışanlarının yaptığı greve katılımın sadece yüzde 11 olduğunu hatırlatarak, sendikaların gücünü göstermek için bu kez grevden başarıyla çıkmaları gerektiğini, ancak ne işçilerden ne de siyasi partilerden istediği desteği alamadığını yazdı. Genel grevde başarı sağlanması için sendikaların özellikle Madrid, Barcelona gibi büyük şehirlerde ulaşımı bloke etmek istediği ileri sürülüyor.

Grev sırasında ülke genelinde 06.00-09.00 ve 18.00-20.00 saatleri arasında metro ve şehiriçi otobüslerde yüzde 50 hizmet verilmesi bekleniyor. Ulaştırma Bakanlığı da Madrid’deki Barajas ve Barcelona’daki El Prat havaalanlarında Avrupa içi uçuşların en az yüzde 20’sinin, Avrupa dışı uçuşlarda ise en az yüzde 40’ının yapılabileceğine ilişkin garanti veriyor.

Grevin en çok sağlık ve eğitim sektörlerini etkilemesi bekleniyor. 4 milyona yakın işsizin olduğu İspanya’nın demokrasi tarihinde 7. kez genel greve gidilirken, katılımın yüksek olmayacağı tahminleri yapılıyor.

AA

Haberin Devamı