Dünya İspanya'dan Türkiye'ye AB desteği

İspanya'dan Türkiye'ye AB desteği

Paylaş
İspanya'dan Türkiye'ye AB desteği

Başbakan Erdoğan'ın Madrid'de ziyaret ettiği İspanya Başbakanı Zapatero, Türkiye'ye destek bildirdi

İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, "İspanya’nın, Türkiye’nin AB’ye katılımına kararlı bir destek verdiğini ve gelecekte de vermeye devam edeceğini" söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan AB sürecinde İspanya’nın Türkiye’yi hiç yalnız bırakmadığını belirterek, "Bizim şu anda yaşadığımız sıkıntıyı İspanya’da yaşadı. Bizi en iyi anlayan ülkelerden bir tanesi de İspanya" dedi.

2. Türkiye-İspanya hükümetlerarası zirve kapsamında Madrid’deki Başbakanlık Sarayı’nda yapılan görüşmelerden sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ortak basın toplantısı düzenleyen Zapatero, AB dönem başkanlıkları döneminde, Türkiye’nin AB’ye giriş sürecinde yürüttüğü müzakerelerde 4 yeni faslın açılması için çalıştıklarını belirtti.

RUMLARIN BLOKE ETTİĞİ BAŞLIĞI DA SAYDI

4 yeni fasıl arasında Kıbrıs Rum kesimi tarafından bloke edilen enerji başlığını da sayan Zapatero, "Kıbrıs Rum kesimine rağmen bu fasılı nasıl açacaksınız" sorusu üzerine, "Biz, dönem başkanlığımızda olabilecek en fazla başlığı açmaya çalışıyoruz. Bakalım, dönem başkanlığı sonuna kadar ne kadarı açılmış olacak, göreceğiz. Türkiye tarafından bu anlayışla karşılanıyor. Yeni seçilen AB komisyonu ile yarın Madrid’de bir toplantı yapacağız ve önerilerimizi götüreceğiz" dedi.

Zapatero, İspanyol hükümetinin Kıbrıs meselesinde "diyalog süreci ve anlaşma yapılması için çalıştığını ve tüm taraflarla iyi ilişkilerle çalışmalarını yürüttüğünü" kaydederek, "Zor bir geçmişe sahip olsa da sorunun çözümüne yönelik şu anda iyi bir süreçte olunduğunu düşünüyoruz. (KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali) Talat ve tüm aktörler ile görüşüp, çalışıyoruz" diye konuştu.

'ÖZEL VE MÜŞTEREK BİR İLİŞKİ'

Bu arada Başbakan Erdoğan ile "özel ve müşterek bir ilişki kurduklarını" ve bunun Medeniyetler İttifakı projesinin kurulması olarak yansıdığını ifade eden Zapatero, Türkiye ve İspanya’nın "birçok noktada ortak bir vizyona sahip olduğunu" kaydetti.

İkili görüşmeler kapsamında, "Türkiye’nin Orta Doğu’da üstlendiği önemli rol, İran, Akdeniz için birlik, kültürel, siyasal ve ekonomik ikili ilişkilerin" ele alındığı belirten Zapatero, "Türkiye’deki İspanyol şirketleri büyüdü ve karşılıklı şirketler arası güçlü ilişkiler var. Türkiye’deki alt yapı yatırımları özellikle İspanyol şirketlerinin ilgilendiği sektörler" dedi.

6. yılını dolduran Medeniyetler İttifakı’nın bu zamana kadar bekleneni veremediği yönündeki eleştirilere katılmadığını kaydeden Zapatero, "Medeniyetler İttifakı’na 100’den fazla ülke katıldı. Hep olumlu görüşler dile getirildi. Diyaloğa yardımcı olan bir proje. Ayrımcılığa karşı, karşılıklı anlayış ve diyaloğa, birlikte yaşamaya, farklı kültürlere ve dinlere saygıya yönelik bir proje. Ve Türkiye ile İspanya bu projeyle kendisini özdeşleşmiş hissediyor" ifadesini kullandı. Zapatero, "Mossad ajanlarının Dubai’ye giderken bazı AB ülkelerinin pasaportlarını kullandığı" iddialarıyla ilgili olarak da "En geniş kapsamlı ve şeffaf bir soruşturmanın yürütülmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

ERDOĞAN'DAN 'VİZE' VURGUSU



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan AB sürecinde İspanya’nın Türkiye’yi hiç yalnız bırakmadığını belirterek, "Bizim şu anda yaşadığımız sıkıntıyı İspanya’da yaşadı. Bizi en iyi anlayan ülkelerden bir tanesi de İspanya" dedi.

Başbakan Erdoğan, 350 civarında İspanyol iş adamının Türkiye’de yatırım yaptığını anımsatarak, şunları kaydetti: "Türkiye’den 70 civarında iş adamı yatırım yapıyor. Enerjide işbirliğimiz söz konusu. Bunları aramızda konuştuk, gerek rüzgar, gerek güneş enerjisinde çok önemli adımları birlikte atacağımıza inanıyorum. Görüşmeler devam ediyor, bunu devam ettirmekte özellikle yenilenebilir enerji noktasında dayanışmaya çok çok ihtiyacımız var. İklim değişikliğinin tartışıldığı dünyada, neticeye kavuşturma gayretlerini gösterdiğimiz dünyada, buna çok ihtiyacımız var. Bu adımları da kararlı bir şekilde atacağız. Bir başka adım, gıda noktasında ki özellikle zeytin, zeytinyağı noktasında ortak çalışmalarımız var. Kararlıyız çünkü bu alanda iki önemli ülkeyiz." -

Başbakan Erdoğan vize konusunu da ele aldıklarını belirterek, şunları kaydetti: "Vize bizim için çok çok önemli, İstiyorum ki burada 70 tane iş adamı olmasın, yüzlerce Türk iş adamı olsun. Vize noktasında bunu iyi değerlendirmek suretiyle gerek iş adamlarımızın giriş çıkışlarında noktasında aynen İtalya ile yaptığımız gibi İspanya’ya bir vize anlaşmasını inşallah yapıyoruz. Bunu değerli dostumla konuştuk görüştük. Akademisyenlerin, sanatçıların giriş çıkışları çok önemli. Bir de Erasmus kapsamında öğrenciler zaman zaman vize konusunda sıkıntı yaşayınca sınav süresini kaybediyorlar, bu da onlar için sıkıntı oluyor."

AA

2

Haberin Devamı