Dünya İspanyol hükümetinden flaş Katalonya kararı

İspanyol hükümetinden flaş Katalonya kararı

Paylaş
İspanyol hükümetinden flaş Katalonya kararı

İspanyol hükümeti, Katalonya özerk yönetimi hükümetini feshederek en fazla 6 ay içerisinde erken yerel seçime gidilmesi kararını aldı ve bu kararı oylanması için senatoya gönderdi

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, kabine üyeleriyle yaptığı olağanüstü toplantının ardından Katalonya'nın özerkliğinin askıya alınma kararını açıkladı.

Bölgelerin özerkliklerini askıya alan ve merkezi yönetime bağlayan anayasanın 155. maddesinin işletileceğini söyleyen Rajoy, hükümetin Katalonya'da yeni bir seçim istediğini belirtti.

Rajoy, Katalan hükümetinin yetkilerinin merkezi yönetime devredileceğini söyledi.

KATALONYA NERESİDİR?

Katalonya İspanya’ya bağlı İber Yarımadası'nın kuzeydoğusunda yer alan özerk bir bölgedir. Katalonya 4 ilden oluşmaktadır: Barselona, Girona, Lleida, ve Tarragona. Barselona en büyük şehir ve başkenttir, İspanya'nın 2. en nüfuslu belediyesi ve Avrupa Birliği içerisindeki en yoğun nüfuslu 17. kentsel alandır.

Katalonya günümüzde büyük ölçüde eski Katalan Prensliği'nin sahip olduğu topraklardan oluşmaktadır. Kuzey sınırlarında Fransa ve Andorra, doğusunda Akdeniz, batı ve güney sınırlarında İspanyol özerk bölgeleri bulunmaktadır. Resmi diller Katalanca, İspanyolca ve Oksitanca'nın Aranca lehçesidir. Aranca, Aran Vadisi’nde yaklaşık 7 bin kişi tarafından konuşulur ve Oksitanca’nın bir lehçesidir. 2014 tahminlerine göre Katalonya toplam nüfusu 7.512.982’dir. Bölge nüfusu, İspanya nüfusunun %16,1’ini oluşturur. Son yapılan referandum sonucunda Avrupa’nın en özerk bölgesi unvanını almıştır.



İber Yarımadası’nın kuzeyinde Fransa ve Andorra ile çevrilidir. Katalonya batıda Aragon, güneybatıda Valensiya bölgesi ile sınırdır. Barselona’nın haricinde Tarragona, Lleida, Girona, Manresa, Igualada, Terrassa ve Sabadell şehirleri Katalonya’nın diğer başlıca şehirleridir. Çeşitli sahilleri ve çok sayıda plajları vardır. Sahil hattının uzunluğu 580 kilometredir.

Önemli şehirleri

Barselona (1.642.783)
L’Hospitalet de Llobregat (266.415)
Badalona (235.440)
Sabadell (191.057)
Terrassa (184.829)
Tarragona (132,000)
Lleida (120.000)
Santa Coloma de Gramanet (116.012)
Mataró (111.879)
Reus (102.000)
Girona (82.000)
Banyoles (ca•en) (19.343)

Günümüzde eski Katalan Prensliği’nin sahip olduğu topraklardan oluşan Katalonya’nın kuzey sınırlarında Fransa ve Andorra, doğusunda Akdeniz, batı ve güney sınırlarında İspanyol özerk bölgeleri bulunmaktadır.

Katalonya’nın resmi dilleri Katalanca, İspanyolca ve Oksitanca’nın Aranca lehçesidir. Aran Vadisi’nde yaklaşık 7 bin kişinin konuştuğu Aranca dili, Oksitanca’nın bir lehçesidir.


Haberin Devamı