Siyaset İsrail Güvenlik Kabinesi Türkiye ile anlaşmayı onayladı
Paylaş
İsrail Güvenlik Kabinesi Türkiye ile anlaşmayı onayladı

Türkiye ile ilişkilerin normalleştirilmesi amacıyla imzalanan anlaşma, İsrail Güvenlik Kabinesi'nde 3'e karşı 7 bakanın onayıyla kabul edildi

İsrail Güvenlik Kabinesi, Başbakan Netanyahu başkanlığında toplanarak Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi amacıyla taraflarca imzalanan mutabakatı 3 ret ve 7 lehte oyla onayladı.

İsrail askeri radyosuna göre, bugün öğleden sonra gerçekleşen toplantıda Savunma Bakanı Avigdor Liberman, Eğitim Bakanı Naftali Bennett ve Adalet Bakanı Ayelet Shaked ret oyu kullanırken, kalan 7 bakan lehte oy kullandı.

İSRAİL MECLİSİ'NDEKİ OYLAMA 14 GÜN İÇİNDE


Toplantıya Başbakan, içişleri, savunma, iç güvenlik, adalet, maliye, eğitim, atom enerjisi, göç ve inşa bakanları üye olarak hazır bulunurken, başsavcı ve ulusal güvenlik konseyi başkanı da toplantıya gözlemci ve danışman sıfatıyla katıldı.

Anlaşma, 14 gün içinde İsrail parlamentosunda oylamaya sunulacak.

Haberin Devamı


KARARSIZLAR ANLAŞMAYA DESTEK VERDİ

Oylama öncesi kararsız olduğu belirtilen Kamu Güvenliği Bakanı Gilad Erdan, Ulaştırma Bakanı İsrail Katz ve Maliye Bakanı Moşe Kahlon ise oylamada anlaşmaya destek verdi. Kahlon, anlaşma öncesinde Başbakan Binyamin Netanyahu’nun kabineyle görüşmemesini eleştirmişti.

İsrail'in Türkiye'ye büyükelçi olarak hangi ismi göndereceği ise henüz bilinmiyor.

İSRAİL İLE NORMALLEŞME SÜRECİ


Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için İtalya’nın başkenti Roma’da paraf edilen uzlaşmayla ilgili süreç dün atılan imzalarla resmen başlamıştı.

Türk tarafında mutabakatı Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, saat 11.00’de bakanlıkta basına kapalı olarak imzalamıştı. İsrail adına ise Dışişleri Bakanlığı Genel Direktörü Dore Gold aynı saatte metni ülkesinde imzalamıştı. Her iki tarafın imzaladığı anlaşma karşılıklı başkentlere diplomatik kurye ile iletildi.

Mutabakat metninin TBMM gündemine gelmesi bekleniyor. Metin, Meclis’te kabul edilip, Cumhurbaşkanı’nın onayının ardından İsrail’le varılan anlaşma yürürlüğe girecek. Dışişleri kaynakları metnin TBMM’ye gelmesinden önce kamuoyuna açıklanmayacağını söylediler. Başbakan Binali Yıldırım, metnin İsrail kabinesi ile TBMM tarafından onaylanmasının ardından da karşılıklı büyükelçilerin atanacağını duyurmuştu.

Haberin Devamı