Dünya İsrail o gemiye de çıktı

İsrail o gemiye de çıktı

Paylaş
İsrail o gemiye de çıktı

İsrail o gemiye de çıktı

İsrail askerlerinin İrlanda’dan yola çıkan Rachel Corrie yardım gemisine çıkmaları ve geminin rotasını Aşdod limanına çevirmelerinin ardından İsrailli bir Savunma Bakanlığı kaynağı, "gemide ne güç kullanıldığını ne de kurşun atıldığını" belirtti.

NETANYAHU'DAN ÇİRKİN BENZETME

İSRAİL SON UYARIYI BÖYLE YAPMIŞTI

Gemiye çıkılması sırasında gemilerdekilerden herhangi bir direniş gelmediği bildirilmişti.

İsrailli savunma yetkilisi, bu gemidekilerin askerlere zarar verme gibi bir planları olmadığını söyledi. Bir İsrailli hükümet yetkilisi de Ynet haber sitesine gemide herhangi bir olay çıkmamasından ve İsrail ile İrlanda arasındaki önemli görüş farklılıklarına rağmen İrlanda hükümetinin konuya yaklaşımından duydukları memnuniyeti dile getirdi. İsrailli yetkili, İrlanda’nın Avrupa Birliği ülkeleri içinde İsrail’e en sert yaklaşan ülke olduğunu da hatırlattı.

RACHEL CORRİE

İrlanda’dan yola çıkan, 1200 tonluk "Rachel Corrie" gemisinde İrlanda ve Malezyalı 11 yolcu bulunuyor. Merkezi Kıbrıs Rum kesiminde bulunan "Özgür Gazze Hareketi"nin sponsorluğunda Gazze’ye yardım götüren gemide ayrıca 9 kişilik mürettebat yer alıyor. Adını, 2003’te İsrail buldozerleri altında can veren Amerikalı Filistin dostundan alan geminin yolcuları arasında 1976 Nobel barış ödüllü İrlandalı Mairead Corrigan da bulunuyor.

BM’den ya da bağımsız bir uluslararası kuruluştan yetkililerin, Gazze’ye ulaşmadan önce gemideki yardım malzemesini kontrol etmesine açık olduklarını belirten Corrigan, İsrail askerlerinin gemiyi ele geçirmeye çalışması halinde direnmeyeceklerini de söylemişti. Ordu sözcüsü Yarbay Avital Liebovitz, geminin rotasını Gazze’den uzaklaştırmayı kabul etmemesi halinde gemiye çıkmaktan başka seçenekleri kalmayacağını söylemişti.

Geminin, Aşdod limanına çekilmesini talep eden İsrail, gemideki yardım malzemelerinin, kontrol edildikten sonra karayoluyla Gazze’ye ulaştırılmasını istemişti. Gazze’ye giden yardım konvoyuna katılmak üzere mayıs ortasında İrlanda’nın Dundalk Limanından demir alan gemi, 31 Mayısta İsrail’in saldırısına uğrayan yardım filosunu, bazı teknik aksaklıklar nedeniyle geriden takip etmek zorunda kalmıştı.

AA

Haberin Devamı