Siyaset İsrail'den Erdoğan aleyhinde şok rapor
Paylaş
İsrail'den Erdoğan aleyhinde şok rapor

Haaretz gazetesine göre İsrail, "Erdoğan'ın, Yahudi karşıtlığını kışkırttığını" da iddia eden bir rapor hazırlamış

İsrail gazetesi Haaretz, "İsrail, Türk Başbakanı'nı Yahudi Karşıtlığı ile Suçluyor" başlıklı haberinde, İsrail Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve kabinenin kilit bakanlarına sunulan yedi sayfalık Türkiye-İsrail ilişkilerine ilişkin raporu duyurdu. Raporun daha çok Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a odaklandığı belirtilen habere göre, raporda, Erdoğan’ın dolaylı olarak Yahudi karşıtlığını kışkırttığı iddia ediliyor.

Haaretz, İsrail Dışişleri Bakanlığı’nın istihbarat analizlerini yapan Siyasi Araştırmalar Merkezi tarafından hazırlanan raporun İsrail’in yurtdışındaki diplomatik temsilciliklerine de dağıtıldığını belirtti.

'TÜRKLER GÜCENDİ'

Raporda, Türk Büyükelçisinin küçük düşürülmesinin, Türkleri ciddi olarak gücendirdiği ifade edilirken, aynı zamanda Erdoğan dahil üst düzey Türk yetkililerinin krize son verme şeklinin, bazı şeylerin farkına vardıklarını gösterdiği belirtiliyor; Türk yetkililerin "kırmızı çizgi bölgesine girildiğini, İsrail hükümetinin sabrının sınırlarının zorlandığını ve bunun, İsrail’i kaybederek Türkiye’nin uluslararası meşruiyetine zarar vereceğini anladıkları" vurgulanıyor.

Raporun çoğunun gerilimin ana kaynağı olarak gördüğü Erdoğan’a odaklandığı ifade edilirken, raporda AK Parti iktidara geldiğinden bu yana Erdoğan’ın Türk kamuoyunda İsrail’e yönelik olumsuz bir görüş şekillendirme sürecini yürüttüğü ve bunu Filistinlilerin acılarından söz ederek, İsrail’i sürekli savaş suçlarıyla itham ederek ve Yahudi karşıtı kışkırtıcı ifadeler kullanarak yaptığı öne sürüldü.

KURTLAR VADİSİ ÖRNEĞİ

Raporda Erdoğan’ın, Türkiye’de yayımlanan ve Yahudi karşıtı söylemleri olan bazı İslamcı gazetelere destek vererek de Yahudi karşıtlığını teşvik ettiği iddia edildi. Kurtlar Vadisi örnek gösterilerek, İsrail karşıtı TV programlarına göz yumulduğu savunuldu.

Raporda, uluslararası forumlarda Yahudi karşıtlığının insanlığa karşı suç olduğunu vurgulasa da Erdoğan’ın aslında Türkiye’de dolaylı olarak Yahudi karşıtlığını kışkırttığı ve cesaretlendirdiği iddiasında bulunuldu.

Raporda "Yahudilerin parayla iyi ilişkisinden" bahsederken Yahudileri övdüğünü zanneden Erdoğan’ın, bu söylemdeki Yahudi karşıtı özü anlamadığı ileri sürüldü. Erdoğan’ın, İsrail’i azarlamayı, Ortadoğu ülkelerindeki konumunu güçlendirme yöntemi olarak gördüğü belirtilen raporda "AK Parti liderliğindeki bugünkü Türkiye, İsrail’in 1990 yıllarının başlarında stratejik bir ilişki kurduğu Türkiye’den farklıdır" ifadesi kullanıldı. Rapora göre Erdoğan, Türk kamuoyunun eğilimlerine uyduğunu söylerken, aslında Türk hükümeti kamuoyunu takip eden değil, şekillendiren bir güç.

AA

Haberin Devamı