Dünya İsrail'den geri adım

İsrail'den geri adım

Paylaş
İsrail'den geri adım

İsrail Hükümeti Mavi Marmara gemisinin de bulunduğu konvoya düzenlediği saldırada gözaltına aldığı aralarında 368 Türk vatandaşının da bulunduğu 680 kişiyi serbest bırakma kararı aldı

İsrail, Gazze’ye insani yardım götüren ‘Mavi Marmara’ adlı gemiye saldırmış, 9 kişi ölmüştü. İsrail gözaltına aldığı 368’i Türk 610 gönüllüyü de cezalandıracağını açıklamıştı. Türkiye, İsrail terörüne karşı dünya kamuoyunu harekete geçirmişti. Uluslararası kamuoyunda zor durumda kalan İsrail geri adım attı.

Haberin Devamı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun sözcüsü, “Mavi Marmara”" gemisi dahil Gazze'ye yardım filosundan gözaltına alınanların derhal serbest bırakılacağını açıkladı.

İsrail Bakanlar Kurulunun kararında, “İsrailli askerlere saldırdığı” ileri sürülen 24 kişinin de derhal sınırdışı edileceği belirtildi. Serbest bırakılarak sınırdışı edileceklerin toplam sayısının 680 olduğu bildirildi.

Netanyahu'nun sözcüsü Nir Hefez, “Tüm gözaltına alınanlar derhal serbest bırakılacak” dedi.

İsrail' in bu kararı diplomatik kulislerde bir yumuşama olarak nitelendirilirken kararın zamanlaması da dikkat çekici. Serbest bırakma kararı ,Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Barack Obama ile telefon görüşmesinin başlamasından az önce alındı.

Haberin Devamı

OBAMA GÖRÜŞMESİNDEN ÖNCE

Başbakan Erdoğan grup toplantısında “Bir an önce gemidekileri teslim edin. Yoksa kriz daha derinleşecek” diyerek İsrail’i uyardı. Erdoğan ayrıca “Bugün 20:00’de Amerika Başkanı Obama ile görüşeceğim, tepkilerimi bizzat ileteceğim” dedi.

Bu görüşme bildirilen saatte gerçekleşmedi. İsrail, saat 22:30’da gözaltındaki herkesi serbest bırakacağını açıkladı. Bu açıklamadan 1 saat sonra da Obama-Erdoğan telefon görüşmesi gerçekleşti.

BAŞBAKANLIK TEYİT ETMEDİ

Başbakanlık kaynakları, İsrail'in, Gazze'ye yardım götüren gemilerden gözaltına alınanları serbest bırakacağı yönünde kendilerine bir bilgi ulaşmadığını bildirdi.

Alınan bilgiye göre, Gazze'ye yardım filosundan gözaltına alınanların serbest bırakılacağı yönündeki bilgi Başbakanlığa ulaşmadı. Başbakanlık kaynakları, bu konunun teyit edilmediğini kaydetti.