Dünya İsrail'den özür yok, 'tuzak' var

İsrail'den özür yok, 'tuzak' var

Paylaş
İsrail'den özür yok, 'tuzak' var

İsrail'den özür yok, 'tuzak' var

Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol'u alçak bir koltukta oturtarak yakışıksız bir tavır sergileyen İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon, "Büyükelçi'ye saygısızlık etmek istemedim. Gelecekte daha dikkatli olacağım" dedi ama özür dilemedi.

Ayalon’un yaptığı açıklamaları değerlendiren Dışişleri Bakanlığı kaynaklarının, yapılan açıklamayı yeterli bulmadıklarını öğrenildi.

'DİPLOMATİK' OLACAKMIŞ!

Haberin Devamı

İsrail basınındaki haberlere göre Ayalon, dün geceyarısı konuyla ilgili olarak bir açıklama yayımladı. Türkiye özür beklemesine rağmen bu yönde herhangi bir ifade kullanmayan Ayalon, "Türkiye'nin İsrail'e yönelik saldırılarına ilişkin protestolarım hala geçerli. Büyükelçilerin onurunu kırmak huyum değildir; gelecekte fikirlerimi kabul edilebilir diplomatik yollar kullanarak belli edeceğim" dedi.

Türk Dışişleri Bakanlığı'nın dünkü açıklamasında Büyükelçi Çelikkol'a yapılan muameleden ötürü İsrail'den özür beklendiği vurgulanmıştı. Türkiye, özür gelmediği takdirde İsrail Büyükelçisi'ni geri çekmeye hazırlanıyor.

"ÇELİKKOL'A TUZAK KURULDU"

İsrail'de yayımlanan Jerusalem Post, kendilerine ismi açıklanmayan bir Türk yetkilinin yaptığı açıklamaya göre, Çelikkol'un, olay medyada patlak verene kadar, kendisine iyi muamele yapıldığını ve rahat bir koltukta oturtulduğunu sandığını yazdı. Yani bu kaynağa göre Çelikkol o sırada, kendisinin 'aşağılanmakta' olduğunun farkında bile değildi... (Ayalon, bütün diyaloglar ingilizce yapılırken, "Türk Büyükelçisi'nin alçakta oturduğunu göstermek istedik" şeklindeki sözlerini İbranice söylemişti)

Haberin Devamı

Yine aynı kaynağa göre Çelikkol, göreşmede medyanın da bulunmasına şaşırdı ve bunun nedenini Ayalon'a sordu. Ayalon ise, "Türkiye İsrail'de çok popüler bir konu, o yüzden İsrail basını da çok ilgeniyor dedi".

Ayalon'un Çelikkol'a 'tuzak kurduğunu belirten aynı kaynak, Ayalon'un Çelikkol ile el sıkıştığını ama bunu kameraların olmadığı bir sırada yaptığını da belirtti.

ÇELİKKOL: TANIŞMA ZİYARETİ OLACAKTI

NTV'ye konuşan Çelikkol ise, şunları kaydetti:

* Ayın 14’ünde tespit edilen randevunun öne alındığı söylendi. Bize hiçbir bilgi verilmedi. Tanışma ziyareti olacağı söylendi.

* Kapıda gayet iyi karşılandık, Meclis’teki odasına götürüldük. Kapıda 1 dakikalık bir aksama oldu.

* Odada 4 sandalye vardı. Ya karışık oturtacaktık, ya da ben koltuğa oturacaktım. Bunun gündeme getirileceği bile aklıma gelmedi.

* Gazeteciyle İbranice bir konuşma oldu. Ben farketmedim, müsteşarım farketti. İbranice olduğu için anlamamıza imkan yoktu. İngilizce kullanma cesareti gösterseydi, kendisine cevap verirdik.

* Dizi hakkında üzüntülerini belirttiler. Dizi dışında başka hiçbir şey konuşulmadı.

* 'Basının ilgi göstermesi doğal' dendi. Bir oyun oynandığı kesin.

Haberin Devamı

* Ben kimse tarafından oturtulmadım, üçlü koltuğa kendim oturdum. Tercüme yapılsa odayı terk ederdim.

* Böylesi mizansen bir davranışa 35 yıllık meslek hayatımda rastlamadım.

* Bu mizansen, ilkel bir kafanın sonucudur.