Dünya İsrail'den Türkiye'ye 'soykırım' şantajı

İsrail'den Türkiye'ye 'soykırım' şantajı

Paylaş
İsrail'den Türkiye'ye 'soykırım' şantajı

Davos'ta 'one minute' kriziyle gerginleşen Türk-İsrail ilişkilerinin gündemine şimdi de Ermeni iddiaları oturdu

İsrail Parlamentosu (Knesset), 1915 Ermeni iddialarıyla ilgili genel görüşme açılmasını öngören muhalefetteki Meretz Partisi Başkanı Haim Oron’un önerisini dün, 8’e karşı 12 oyla kabul etti, bir üye çekimser kaldı. Daha önceleri ise Ermeni iddialarıyla ilgili öneri, gündeme gelmesine rağmen Knesset tarafından reddedilmişti.

Oturumda, “Biz, soykırıma uğramış bir halk olarak, başkalarının acılarına da duyarlılık göstermeliyiz” diyen Oron, Knesset’in, Ermeni iddialarını tanıması gerektiğini savundu. Meretz’li Nitzan Horowitz ise genel görüşmeden yana destek verirken, “Konunun Türkiye-İsrail ilişkileriyle bir bağlantısı yok. Türkiye ve Türk halkına yönelik değil” dedi, ancak başka halkların acılarına hassasiyet gösterilmesi gerektiğini söyledi.

'KNESSET, YERİ DEĞİL'

İsrail Evimiz (Yisrael Beiteniu) Partisi üyelerinden Robert İlatov da bu konunun tartışma yerinin Knesset olmadığını belirterek, “Biz bu soruna müdahale etmemeliyiz. Biz uluslararası soruşturma komitesi değiliz” deyip, bu konunun iki taraf arasında halledilmesi gerektiğini vurguladı. Hükümetin görüşlerini açıklayan Likudlu Çevre Bakanı Gilad Erdan ise, “İsrail, geçmişte ne olduğuna dair bir hüküm vermesi gerektiğini düşünmüyor” dedi. Erdan, Türkiye ile Ermenistan arasındaki açık diyaloğun devam etmesini umduklarını söyledi ve konunun Knesset Dışişleri ve Savunma Komisyonu’na gönderilmesini istedi.

'YOK SAYMAK DOĞRU OLMAZ'



Knesset Başkanı Reuven Rivlin (Likud) da, “Bunun Türkiye’ye yönelik bir provokasyon olmadığının” altını çizdi, ancak Knesset’in de bunu yok saymasının doğru olmadığı görüşünü ifade etti.

Oturum sonunda Oron’un görüşme açılmasıyla ilgili önerisi, Meclis Komisyonu’na sevk edildi. Meclis komisyonu, tartışmanın hükümetin istediği gibi Dışişleri ve Savunma Komisyonu’na mı, yoksa Eğitim Komisyonu’na mı sevk edileceğini karara bağlayacak.

TÜRKİYE'YE SİLAH SATIŞI DA TEHLİKEDE

Jerusalem Post gazetesi, İsrail’in Türkiye’nin salı günü Suriye ile başlattığı ortak tatbikattan endişeli olduğunu yazdı. Gazete haberinde, “Bağları yeniden tesis etme girişimlerine rağmen İsrail Savunma Bakanlığı, Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı’ndaki hükümetin artan İslamcı eğilimlerinden kaygı duyuyor ve bunun sonucunda Türk Ordusu’na ileri askeri platform satışlarını ihtiyatla değerlendirmeye karar verdi” diye yazdı. Haberde, İsrail’in ileri teknoloji donanımlı silahların Türkiye’den Suriye’ye transfer edilmesinden kaygılı olduğu belirtildi.

(Milliyet)

2

Haberin Devamı