Dünya İsrail'e 4 şart

İsrail'e 4 şart

Paylaş
İsrail'e 4 şart

Türkiye, Mavi Marmara baskınıyla ilgili olarak İsrail'e 4 şart öne sürdü

İsrail’in, Gazze’ye insani yardım malzemesi götüren gemi filosuna 31 Mayıs’ta saldırması ve 9 Türk vatandaşını öldürmesi sonrasında Ankara, Tel Aviv’den taleplerini yerine getirmesini bekliyor. İsrail ise düzenlediği saldırının ‘haklı’ olduğunu dünya kamuoyuna kanıtlama peşinde. Diplomatik kaynaklar, Ankara’nın İsrail’e 4 şart öne sürdüğünü belirtiyor.

Haberin Devamı

Bu talepler şöyle: 1- Türkiye’den özür dilenecek. 2- Saldırıda ölenler ve zarar görenler için ailelere tazminat ödenecek. 3- Uluslararası araştırma komisyonu kurulacak. 4- El konulan yardım gemileri hemen iade edilecek.

Maslahatgüzarlık düzeyine inecek

Ankara, el konulan gemilerin iadesini öncelikli görüyor. Bunun için belirlenen süre ise en fazla 10 gün. Türkiye, İsrail’e yönelik yaptırımların başına diplomatik ilişkileri ‘maslahatgüzar seviyesine’ indirmeyi koydu. Eğer 4 koşul da yerine getirilirse Türkiye, İsrail ile diplomatik ilişkisini büyükelçilik düzeyinde sürdürecek.

Bu koşulların tümü değil de bir kısmı yerine getirilirse, o zaman durum gözden geçirilecek. Ancak hiçbiri yerine getirilmezse Ankara, İsrail ile diplomatik ilişkisini büyükelçilik düzeyinden maslahatgüzarlık düzeyine indirecek. İsrail 1980’de Mescid-i Aksa’ya saldırınca Türkiye, bu ülke ile ilişkisini maslahatgüzarlık düzeyine indirmişti.

Haberin Devamı