Dünya İsrail'in münasebetsizliği

İsrail'in münasebetsizliği

Paylaş
İsrail'in münasebetsizliği

Erdoğan'ın İsrail'e yönelik son açıklamaları çok sert yanıt buldu

İsrail Dışişleri Bakanlığı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Lübnan Başbakanı Saad Hariri ile düzenlediği ortak basın toplantısında İsrail'le ilgili sözlerine ve Kurtlar Vadisi dizisinde Memati'nin bebeğinin İsrail ajanlarınca kaçırılması sahnesine karşılık çok sert yanıtlar verdi.

Olaylar üzerine Türk Dışişleri Bakanlığı, hem İsaril'in Ankara Büyükelçisi'ni çağırdı hem de yaşanan olayı 'şiddetle kınayan' bir açıklama yaptı.

DIŞİŞLERİ AÇIKLAMASININ TAM METNİ

İSRAİL'DE BÖYLE YANKI BULDU

Haberin Devamı

Yediot Ahranot gazetesinde yer alan bir haber, ilişkilerdeki son durumu ortaya koydu.Habere göre, Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon, Türkiye’nin İsrail Büyükelçisi Oğuz Çelikkol ile görüşmesinde gazetecilerin ısrarına rağmen tokalaşmadı ve ardından İbranice, "Onun bizden daha aşığıda oturduğunun görülmesini istedik ve burada tek bayrak var" ifadesini kullandı.

Daha sonra da İngilizce olarak Çelikkol'la konuşurken, "Ne yazık ki canımızı sıkan bir konu var; onu da nezaketi korumak amacıyla basının olmadığı bir ortamda sizinle tartışmak isterim" dedi.

ONLARIN BÜYÜKELÇİSİ DE DIŞİŞLERİ'NE ÇAĞRILDI

Türk Dışişleri Bakanlığı da, İsrail’in Ankara Büyükelçi Gabby Leby’yi çağırarak duyulan rahatsızlığı dile getirdi. Gaby Levy ile Bakanlıkta görüşen Müsteşar Feridun Sinirlioğu’nun, Başbakan Erdoğan’ın açıklamalarını eleştirirken "Türkiye bize vaaz veremez" yönündeki ifadeler kullanan İsrail’in açıklamasına ilişkin "izah" istediği öğrenildi.

Bu arada, Sinirlioğlu’nun, "Kurtlar Vadisi" ile ilgili olarak İsrail Dışişleri Bakanlığına çağırılan Türk Büyükelçisi Oğuz Çelikkol’a yapılan küçük düşürücü muameleyi "kabul edilemez" olduğunu da vurguladı.

'ÖZÜR BEKLİYORUZ'
Görüşmenin ardından Dışişleri tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "İsrail’in Ankara Büyükelçisi Gaby Levi, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu tarafından bugün (12 Ocak) Dışişleri Bakanlığına çağrılarak, İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısının Tel Aviv Büyükelçimiz Oğuz Çelikkol ile yaptığı görüşme sırasında takındığı tavır ve bunu yansıtış biçimine ilişkin protestomuz iletilmiş, bu konu ile ilgili olarak izahat ve özür beklediğimiz bildirilmiştir.

Haberin Devamı

"Gerek yaptığı son açıklamalarda, gerekse Tel Aviv Büyükelçimizle yaptıkları görüşmedeki söylem ve davranışlarıyla diplomasiyle bağdaşmayan bir tutum sergilemiş olan İsrail Dışişleri Bakanlığını diplomatik nezaket ve saygı kurallarına uymaya davet ediyoruz. Bu vesileyle, Türkiye’yi bir ahlaki sıralamaya tabi tutmanın hiç kimsenin haddi olmadığını vurgulamakta da yarar görüyoruz.

Haberin Devamı

"Türkiye, Tel Aviv Büyükelçimize yapılan muamele ile ilgili olarak telafi edici adımların atılmasını beklemektedir."

'BU TAVIR UTANÇ VERİCİ'

İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili Ayalon'un bu tavrının utanç verici olduğunu ve iki ülke arasındaki ilişkileri germekten başka bir işe yaramayacağını belirtti.

Habere göre olay ‘Kurtlar Vadisi’ dizisinin önceki hafta yayınlanan bölümünden duyulan rahatsızlığın Çelikkol'a bildirilmesi için çağrıldığı Dışişleri binasında gerçekleşti.

'VAAZ VERECEK SON ÜLKE TÜRKİYE'

İsrail Dışişleri Bakanlığı da, "Türkler'in İsrail devletine vaaz verecek en son kişiler olduğu" açıklamasını yaptı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yossi Levy, "Dışişleri Bakanlığı'nın Türk Başbakanı'nın aşırıya kaçan sözlerini kınadığını" belirtti. Açıklamada, "İsrail Türkiye'ye karşı saygılı olmaya özen gösteriyor, iki ülke arasında düzgün ilişkilerin devamını istiyor, ama aynı karşılığı da görmeyi bekliyor" denildi.

Haberin Devamı

Açıklamada, "İsrail devleti, Hizbullah ve Hamas terörü ve füzelerine karşı vatandaşlarını koruma hakkına sahiptir. Türklere gelince, onlar, İsrail devletine ve dünyanın en ahlaklı ordusu olan İsrail Savunma Kuvvetlerine vaaz verecek en son kişilerdir" ifadelerine yer verildi.

Erdoğan'ın basın toplantısının detayları