Dünya İsrail'in yeni 'oyuncağı'

İsrail'in yeni 'oyuncağı'

Paylaş
İsrail'in yeni 'oyuncağı'

Gazzelilerin yeni kabusu İsrail'in sınıra yerleştirdiği katil makineler. Kilometrelerce uzaktan kontrol edilen bu makinelerin tetiğini çekenler ise 18-20 yaşındaki İsrailli kadın askerler

İsrail ordusu, üç yıldır abluka altında tuttuğu Gazze’den sızmaları önlemek için sınıra, kameralı ölüm makineleri yerleştirdi.

Üzerlerinde kamera sayesinde sınırı ihlal etmeye çalışan Gazzelileri tespit eden İsrail askerleri kilometrelerce uzaktaki kontrol merkezinden tek bir tuşa basarak zanlıları öldürüyor.

ONLARCA OLDUĞU SÖYLENİYOR

“Tespit et ve ateş et” (spot and shoot) adlı sistemle şimdiye kadar öldürülen Gazzelilerin sayısı resmen açıklanmasa da “onlarca” olduğu belirtiliyor.

Bu makinelerin başında ise 18-20 yaşındaki kadın askerler görev yapıyor. Kameradan izliyorlar Katil makineleri genç kızların kontrol etmesinin sebebi ise, erkek askerlere cephede ihtiyaç duyulması ve kızların çatışmalarda yer almasının yasak olması.

KIZLAR ÖLDÜRME YETKİSİNE SAHİP

Bu sistemin başında oturan kızlar, İsrail ordusunda ateş ederek öldürme yetkisine sahip olan tek kadın asker timi. Hepsinin monitörlerinde Gazze sınırına yerleştirilmiş “Spot and Shoot” adlı sınır muhafızı ölüm makinesinin kamerasının çektiği görüntüler yer alıyor.

Görevleri, bu görüntüyü gözlerini ayırmadan izleyip, sınıra şüpheli bir kişinin yaklaşması durumunda komutanlarının onayıyla önlerindeki joystick’te ateş butonuna basmak ve bu kişiyi uzaktan kumanda ile infaz etmek.

BM UYARDI

İsrail basınına göre daha önce sadece kameraları olan ve istihbarat amacıyla kullanılan sistem aralık ayında silahla donatıldı ve Gazze sınırına yerleştirildi.

Birleşmiş Milletler ise İsrail’i, “Gazze’de Playstation oyununda adam öldürür gibi” sınır muhafızlığı yapmanın tehlikeleri konusunda uyardı.

"KOLAY DEĞİL AMA BUNU YAPMALIYIZ"

Haaretz gazetesi sistem odasına girerek joystick başındaki genç kızlarla konuştu. 20 yaşındaki Keren, “Burada olmak bizim için çok cazip.

Ama herkes bu görevi yapmak istemiyor. Bir playstation oyunu oynar gibi joystick’i eline alıp insanları öldürmek kolay bir iş değil ama bu bizim savunmamız için gerekli” diye konuştu.

2

Haberin Devamı