Dünya İsrail'le gizli temas kriz yarattı

İsrail'le gizli temas kriz yarattı

Paylaş
İsrail'le gizli temas kriz yarattı

Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile İsrailli bakanın gizli görüşmesi İsrail tarafında krize neden oldu

Türkiye ile İsrail arasında yaşanan gerginliği gidermek için Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu dün İsviçre’nin Zürih kentinde İsrail Sanayi, Ticaret ve Çalışma Bakanı Binyamin Ben-Eliezer’le gizlice buluştu.

Haberin Devamı

Bu buluşma gemi baskınından sonra iki ülke arasında bakan düzeyinde yapılan ilk yüz yüze görüşme olurken, İsrail’de kriz yarattı.

Gizli görüşmenin temeli Davutoğlu’nun da katıldığı geçen pazar günü Toronto’daki Erdoğan-Obama zirvesinde atıldı. Obama, ABD’nin bölgedeki iki müttefiki arasında yaşanan kriz sürecinden rahatsız olduğu mesajını verdi. Gizlice özel bir uçakla Türkiye’den Zürih’e giden Davutoğlu, Ben Eliezer’le 2.5 saat süren bir görüşme yaptı. Davutoğlu Türkiye’nin şartlarını yineledi.

'BU BİR HAKARETTİR'

İsrail Başbakanlığı yaptığı açıklamada görüşmenin “gayri resmi” düzeyde olduğunu ve görüşme talebinin Türkiye’den geldiğini duyurdu. İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman ise gizli buluşmayla ilgili yaptığı açıklamada, Başbakan Netanyahu tarafından otoritesinin sarsıldığını söyledi.

Açıklamada, “Dışişleri Bakanı, bu olayın Dışişleri Bakanlığı’nın bilgisi dışında olmasını çok büyük bir ciddiyetle ele almaktadır. Bu kabul edilebilir davranış normları çerçevesinde bir hakarettir ve Dışişleri Bakanı ile Başbakan arasındaki güvene indirilmiş büyük bir darbedir” denildi. İsrail Başbakanlığı ise bilgilendirilmenin “teknik sebeplerden” dolayı yapılamadığını öne sürdü.

(Hürriyet)

Haberin Devamı