Ekonomi İşsiz kalana bir darbe de SGK'dan

İşsiz kalana bir darbe de SGK'dan

Paylaş
İşsiz kalana bir darbe de SGK'dan

SGK'nın aldığı karara göre, işini kaybedenler bundan böyle sağlık hizmetinden yalnızca 10 gün yararlanabilecek

Hastaneye tedavi için giden ya da eczaneden ilaç almak isteyen çok sayıda vatandaş, sağlıktan yararlanma sürelerinin dolduğu gerekçesiyle kapıdan çevrildi.

ŞİMDİYE KADAR YANLIŞ YORUMLANMIŞ!

Zaman gazetesinin haberine göre, sosyal güvenlik reformu ile işsiz kalanların sağlık hizmetinden yararlanabilecekleri süre 100 gün olarak düzenlenmişti. Reformun yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008'den itibaren de uygulama bu şekilde yapıldı. Ancak SGK yetkilileri, 17 aydır kanunun yanlış uygunlandığını savunarak, işsiz kalanların sağlık hizmetinden faydalanma süresini 10 güne indirdi. Bu durum, kurum içinde 'şimdiye kadar yasayı yanlış yorumlamışız' diyerek açıklandı.

'NEDEN 100 GÜN OLARAK UYGULANDI?'

SGK'nın kararı, uygulayıcı il müdürleri ile sosyal güvenlik merkez müdürlerini de zor durumda bıraktı. Uygulamayı vatandaşa izah etmekte güçlük çeken yetkililer, vatandaşın tepkisini göğüslemeye çalışıyor. Tedavi olmak için gittiği hastanenin kapısından dönen vatandaşlar ise tepkili: "Sağlıktan yaralanma hakkımızı yasa 100 gün olarak öngörüyorsa ne hakla 10 güne indirildi? Eğer 10 gündüyse 17 aydır nasıl 100 gün şeklinde uygulandı?"

SGK'dan il müdürlüklerine ve sosyal güvenlik merkezlerine gönderilen yazı ile tedavi süresinin 10 gün olduğu bildirildi. Bilgisayar ve provizyon programları da buna göre düzenlendi. 10 günün ardından hastane ve eczanelere gidenler sağlık hizmeti ile ilaç alamadan dönüyor.

KAFA KARIŞIKLIĞININ SEBEBİ



Ancak sosyal güvenlik reformu olarak nitelenen 5510 sayılı kanuna göre işini kaybedenlerin son bir yılda en az 90 gün ödenmiş primi varsa kendisi ile eş ve çocukları sağlık hizmetinden 90 gün yararlanabiliyor. 90 günün bitiminde de genel sağlık sigortası kapsamına geçmesi için 10 gün süre tanınıyor. Buna göre işsiz kalanlar toplamda 100 gün daha sağlık hizmeti alabiliyor. Uygulama da reformun yürürlüğünden beri bu şekilde yapıldı. Kafa karışıklığına, işsiz kalanların sağlık hizmetinden yararlanacakları süreyi düzenleyen iki maddenin bulunması yol açtı.

Reformun 67. maddesinde "60'ıncı maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılanlar, zorunlu sigortalıklarının sona erdiği tarihten itibaren on gün süreyle genel sağlık sigortasından yararlanırlar. Bu kişilerin sigortalılık niteliğini yitirdikleri tarihten geriye doğru bir yıl içinde 90 günlük zorunlu sigortalılıkları varsa, sigortalılık niteliğini yitirdikleri tarihten itibaren 90 gün süreyle bakmakla yükümlü olduğu kişiler dahil sağlık hizmetlerinden yararlandırılırlar." ifadesi yer alıyor. Bu maddeye göre 90 gün ödenmiş primi bulunanlar, sağlık hizmetinden 90+10 gün olmak üzere 100 gün sağlık hizmeti alabiliyorlar. Ancak aynı kanunun 61 maddesinde ise, "60'ıncı maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılanların zorunlu sigortalılıklarının sona erdiği tarihten itibaren 10 gün sonra bu bent kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılır." diyor.

POSTA GAZETESİNİN UZMANI NE DEDİ?

Posta Gazetesi yazarı ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Ekrem Sarısu ise yaptığı açıklamada uygulamayı şöyle değerlendirdi:

"Aslında 1 Ekim 2008'den bu yana yürürlükte olması gereken bu uygulama daha yeni gündeme geldi. Gerek SGK'nin teknik altyapısı gerek diğer prosedürler gereği daha yeni gündeme geldi. 1 Ekim 2008'den bu yana yasanın kendisi buydu. Önceden hiç bir koşul aranmadan işsiz kaldığın günden itibaren 100 gün (10+90) boyunca sağlık sigortalarından bir işlem yapılmadan faydalanabiliyorlardı. Yeni düzenleme ile yapılması gereken en önemli şey kişi işsiz kaldığında 10 gün şartsız sağlık hizmetlerinden faydalandıktan sonra Genel Sağlık Sigortası'na kaydolmak. Genel Sağlık Sigortası'na kaydolabilmesi için ise geriye dönük bir yıllık süre içerisinde 90 gün prim ödemiş olması gerekiyor. Böylece 90 gün prim ödemiş olanlar 10 günün ardından bir 90 gün daha sağlık hizmetlerinden faydalanabilecek. Fakat bu 90 gün faydalandığı sürelerin primini SGK'ya borçlanmış olacak. Yani burada 10 günlük sürenin ardından hiç bir bedel ödemeden sağlık hizmetlerinden faydalanılması söz konusu değil. 1 Ekim 2008'deki düzenleme Bağkurlu vatandaşlara bir takım haklar tanıyor. BU tarihten önce 1 gün dahi prim borcu olan Bağkur'lular sağlık hizmetlerinden faydalanamıyordu. Yeni düzenleme ile 60 günden az prim borcu olanlar sağlık hizmetlerinden faydalanabileicek. BU yeni düzenlemenin vatandaşlara sağladığı büyük bir avantaj."

2

Haberin Devamı