Ekonomi İşsizlere büyük fırsat

İşsizlere büyük fırsat

Paylaş
İşsizlere büyük fırsat

Türkiye Odalar Birliği, 5 yılda 1 milyon kişiyi kursa alıp işe yerleştirmek için Çalışma Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı ile protokol imzaladı

Başbakan eleştirmişti

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan’ın, “1.3 milyon üyeden her biri bir kişi alsa işsizlik biter” diye eleştirdiği Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) nitelikli eleman için düğmeye bastı.

TOBB, Çalışma Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) işbirliğiyle gerçekleştireceği, ‘Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi’ için protokol imzaladı. İmza törende konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu şöyle dedi:

İstihdam seferberliği

“Gövdemizi taşın altına koyuyoruz. Bu istihdam seferberliğidir. Türkiye’nin en önemli sorunu hem işsizlik hem de mesleksizliktir. Kahveler işsiz doluyken, işadamları çalıştıracak nitelikli eleman arıyor.”

İşsizlik sorununun ülkenin geleceğini tehdit ettiğini bildiklerini ve üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını dile getiren Rifat Hisarcıklıoğlu, “Bu projeyle işsizlerin yanında olacağız, onlara hoca olacağız, usta olacağız, ekmek olacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yılda 200 bin kişi

Beş yıl süreyle uygulanacak ‘Meslek Edindirme Projesi’ ile sanayinin ihtiyaç duyduğu alanlarda işsizlere mesleki eğitim verileceğini söyleyen Rifat Hisarcıklıoğlu, her yıl 1000 kurs düzenleneceğini belirtti.

Hisarcıklıoğlu, kurslarda yılda 200 bin işsizin eğitim alacağını ifade etti. 2000 eğiticinin güncel teknolojilere uygun olarak eğitimden geçirileceğini ve işsizlere işletmelerde staj ve iş imkanı verileceğini anlatan TOBB Başkanı, şöyle devam etti:

Odalar işe sokacak

“Protokolle 1 milyon işsizin beceri kazanması ve istihdam edilmesi amaçlanıyor. Odalarımız da bu mekanizmanın merkezinde rol üstlenecek. Bölgesel ve sektörel eğitim ihtiyaçlarını odalarımızın ve sektör meclislerimizin katılımıyla TOBB-ETÜ belirleyecek. Belirlenen ihtiyaçlar doğrultusunda il istihdam ve mesleki eğitim kurulları kurs açacak. Kurslar başlamadan önce işyerleriyle kursiyerler arasında odalar tarafından eşleştirme yapılacak.”

Hem teorik hem pratik

Kursların teorik ve pratik olmak üzere iki aşamada yapılacağını söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Eğitimi tamamlayan kursiyerin istihdam edilmesi için işyerleriyle eşleştirme faaliyetlerini ilgili oda yapacak” dedi.

Haberin Devamı

Çalışanların becerilerinin güncellenmesine de ihtiyaç olduğunu belirten Rifat Hisarcıklıoğlu, bunu ‘KOBİ İşveren ve Çalışanlarının Uyum Yeteneğinin Artırılması’ başlıklı bir proje ile gerçekleştirmek istediklerini kaydetti.

Kursa katılan günde 15 lira ücret alacak

Rifat Hisarcıklıoğlu, eğitimlere katılanların ne kadar süreyle işe alınacaklarına ilişkin soruya yanıt verirken kursiyerlerin hem eğitim hem cep harçlığı alacaklarını söyledi. Projenin en önemli noktasının bu olduğunu ifade eden Rifat Hisarcıklıoğlu, “Hem ihtiyaç duyulan beceriyi öğrenecekler hem de kurs boyunca günlük 15 TL ücret alacaklar” diye konuştu.

Hem istihdam hem maaş garantili iş

Kursa katılanların kazaya karşı sigortalanacaklarını dile getiren Rifat Hisarcıklıoğlu, “Yani herşeyleri garanti altına alınacak. Kursu tamamlayanlar kurs süresi kadar o işyerinde maaşlı olarak çalışacak. Eğitimlerini tamamladıktan sonra hem istihdam garantili hem maaş garantili işe kavuşacaklar. Türkiye’de bundan daha büyük bir proje uygulanmadı” dedi.

Haberin Devamı