Ekonomi İşsizliğin çaresi girişimcilik

İşsizliğin çaresi girişimcilik

Paylaş
İşsizliğin çaresi girişimcilik

Özyeğin Üniversitesi Rektörü Erhan Erkut, işsizliğin bir türlü eritilemediğini vurgulayarak, “Yeni iş sahaları ve etkin girişimci sayısının artması uzun vadede işsizliğin tek çözümü” dedi

İşadamı Hüsnü Özyeğin tarafından hayata geçirilen Hüsnü Özyeğin Vakfı’nın Türkiye’nin girişimci nüfusuna katkıda bulunmak amacıyla kurduğu Özyeğin Üniversitesi’nin Rektörü Erhan Erkut, Türkiye’nin geleceğinin girişimcilikte olduğunu söyledi. Türkiye’deki işsiz sayısının hiçbir şekilde eritilemediğini belirten Erkut, “Yeni iş sahalarının ortaya çıkması gerekiyor. Türkiye’deki etkin girişimci sayısının artmasını uzun vadede işsizliğin tek çözümü olarak görüyorum” diye konuştu.

ŞİRKETLER ÇÖZÜM DEĞİL

Türkiye ekonomisinin 2001 krizinden son krize kadar ortalama yüzde 6-7 büyüdüğünü belirten Erhan Erkut şöyle konuştu: “Bu büyüme hızı işsizliğe çare olmadı. Genç nüfus hızla sıraya giriyor. 2001-2009 arasındaki büyüme hızı yeni gelenleri istihdam edebildi. Kapıda bekleyen yüzde 10 işsiz kaldı. Yüzde 7’yi tekrar yakalasak da bu işsizliği eritemeyeceğiz. Ekonominin olağan metodlarıyla yani devlet yoluyla, büyük şirketler yoluyla işsiz ordusunu eritmenin yolu yok. Başka bir enjeksiyon gerekiyor.”

YATIRIMCI YARAR SAĞLAR

Erkut, Türkiye’deki girişimci sayısının diğer gelişmekte olan ülkelere göre çok az olduğunu ifade etti. “Türkiye’deki girişimci oranı yüzde 5-6. Gelişmekte olan diğer ülkelerde bu rakam yüzde 12-15 arasında” diyen Erkut, Özyeğin Üniversitesi’nin yüzde 5’lik oranı yüzde 15’e çıkarmayı amaçladığını belirtti. Erkut, “Biz ‘Öğrencilerimiz hemen iş kursun’ demiyoruz. Bir süre bir şirkette çalışsınlar, iş dünyasını görsünler. 5 yıl sonra mezunlarımızın yüzde 15’inin şirket kurmasını hedefliyoruz” dedi.

ÖĞRENCİYE İŞ KAPISI

“Var olan bir şirket 300 kişi alırken, yeni bir işletme 20 kişiden 3 bin kişiye kadar kişiyi istihdam edebilir” diyen Erhan Erkut, bu sebeple Türkiye’nin işsizlikten çıkmasının yolunun girişimcilikten geçtiğini vurguladı. Erhan Erkut, çeşitli partnerlerle sürekli projeler gerçekleştirdiklerini belirterek “Sürekli partnerlerle çalışıyoruz. Şirketler de olabiliyor, dernekler de. Böylece mezunlarımıza mezun olduktan sonra alternatif yaratmış, bir iş kapısı da açmış oluyoruz” diye konuştu.

FİKİRLER HAYATA GEÇİYOR

Erhan Erkut, Özyeğin Üniversitesi öğrencilerinin şimdiden değişik iş fikirlerini hayata geçirdiğini anlattı. Erhan Erkut şöyle konuştu: “Bir öğrencimiz okuldaki kahve makinelerini çalıştırıyor. Bir tanesi üniversite logolu tişörtler satıyor. Birinci sınıfta okuyan bir öğrencimiz zeytini ambalajladı. Paketlemede inovasyon (yenilik) kullandı. Peynirin, reçelin kapalısı vardı ama zeytinin yoktu.”

KADINLARA ÖZEL PROJE

Türkiye’de kadınların iş dünyasına katılım oranının yüzde 20’ye düştüğünü hatırlatan Erhan Erkut, “Kadın nüfusunun yarısı ne girişimci ne de çalışıyor. Finans şirketi Goldman Sachs gelişmekte olan ülkelerdeki 10 bin kadına girişimcilik eğitimi veriyor. Yılda 150-200 kadın eğitiliyor. Biz de onlarla işbirliği yaptık. 340 kadın girişimciyi eğiteceğiz. Programı bitirenler 1 yıl izleniyor. Danışmanlık yapılacak, bankalarla tanıştırılacaklar. Türkiye’den şu ana kadar 1000 civarı başvuru yapıldı” dedi.

VESTEL'E GİRENE EĞİTİM

İşbirliklerinin hızla devam ettiğini kaydeden Erhan Erkut, Vestel’le yaptıkları işbirliğini şöyle anlattı: “Vestel’le yönetici adayı eğitimi verilecek. İşe alınan 30 mühendise işletme eğitimi vereceğiz. 70 gün eğitim alacak, 70 gün de staj yapacaklar. İlginç bir iş modeli. 6 ay Vestel’den maaş alıyor ama işe başlamıyorlar. İşe başladıklarında pazarlama, finans ve muhasebe biliyor olacaklar. Aralarından yönetici çıkması daha hızlı olacak.”

2

Haberin Devamı