Ekonomi İşsizlik dünyanın başına dert olacak

İşsizlik dünyanın başına dert olacak

Paylaş
İşsizlik dünyanın başına dert olacak

Kemal Derviş,“1980'lerde zengin ülkelerde maaş, üretkenlikle artıyordu. Şu anda üretkenlik artıyor ama ücret artmıyor” dedi

ERTELEMEYE GELMEZ

Haberin Devamı

Brookings Enstitüsü Küresel Ekonomi Kalkınma Başkan Yardımcısı ve Direktörü, eski bakan Kemal Derviş, istihdamın ekonomik stratejilerin merkezinde olması gerektiğini söyledi.

İstanbul’da yapılan Binyıl Kalkınma Hedefleri Bölgesel Konferansı’nda konuşan Derviş, “Bu, bir şeylerin yanında düşünülecek, bütçeden, büyümeden sonra tartışılacak bir konu değil” diye konuştu.

SORUN BÜYÜDÜ

Dünya genelinde çok büyük bir kriz yaşandığına değinen Kemal Derviş, “Bu krizin en önemli özelliği iyileşmenin olduğu ülkelerde bile istihdamın sorun olmaya devam etmesi. Milli gelir büyüse bile işsizlik geçmişe göre çok daha yüksek. Dolayısıyla artık geçmişten daha ciddi bir sorunla karşı karşıyayız. O da işsizlik. Bu, Türkiye’de böyle. Batı ülkelerinin birçoğunda da böyle” dedi.

Haberin Devamı

İSTİHDAM MERKEZDE OLMALI

Yoksulluğun, özellikle de istihdamın, merkezi politikalarda yer alması gerektiğini söyleyen Derviş, şöyle konuştu: “Binyıl Kalkınma Hedefleri raporlarında gördüğümüz gibi, düzgün bir istihdam planı olmadığında, insanlar üretkenliğe katılmadığında gerçekten bu hedefleri yakalamak mümkün olmayacak. İşsizlere her zaman öncelik verilmesi, bunlar için güvenlik ağı oluşturulması şart.”

MAAŞ VE ÜCRETLER ARTMIYOR

Derviş, “İki şey oluyor. Bunlardan biri, dünyada olan gelişmeler. İstihdamın büyümesini, milli gelirin büyümesiyle kıyasladığımızda düşüş görüyoruz. Bu çok ciddi bir sorun. İkincisi, gerçek maaşa baktığımızda, orta düzeydeki reel ücretlerde düşüşler görüyoruz. 1980’lerde zengin ülkelerde maaş, üretkenlikle artıyordu. Şu anda çoğu ülkede üretkenlik artıyor ama maaşlar artmıyor” diye konuştu.