Sağlık İşsizlik erken yaşlandırıyor

İşsizlik erken yaşlandırıyor

Paylaş
İşsizlik erken yaşlandırıyor

Londra'da yapılan araştırma "Bu olay, ömrümden birkaç yıl aldı" sözünün işsiz kalanlar için geçerli olabileceğini gösterdi. Zira araştırmadan, işsizliğin erkeklerde erken yaşlanmaya neden olabileceği sonucu çıktı

Londra'daki Imperial College ve Finlandiya'daki Oulu Üniversitesi'nde görevli bilim insanları, iki yıldan fazla işsiz kalan erkeklerin telomerlerinin, diğer hemcinslerine göre daha kısa olduğunu belirledi.

Haberin Devamı

Kromozomların ucunda bulunan telomerlerin kısalması, yaşlanma belirtilerinden biri olarak biliniyor. Daha önce yapılan araştırmalarda, sigara, yanlış beslenme ve kronik stresin telomerlerin daha hızlı kısalmasına neden olduğunu ortaya koymuştu.

Araştırma ekibinin başkanı Jessica Buxton, 1966 yılında doğan 5620 Fin erkek ve kadının telomer uzunluğunu inceledi. Katılımcıların DNA örneklerinin yanı sıra iş geçmişleriyle ilgili bilgi de alındı.

En az iki yıl işsiz kalan erkeklerin telomerlerinin, sürekli iş sahibi olanlara göre iki kat daha kısa olduğunu tespit eden bilimciler, değerlendirmede telomerlerin kısalmasına neden olabilecek sağlık ve sosyoekonomik durum gibi diğer faktörlerin göz önünde bulundurulduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Bilim insanları, işsizlik ve erken yaşlanma arasındaki bağlantının kadınlarda tespit edilmediğini ifade ederek, bunun nedeni konusunda bir fikirlerinin olmadığını söyledi.

Araştırma sonucu 'Plos One' adlı bilimsel dergide yayımlandı.