Ekonomi İşsizlik riski en yüksek iller

İşsizlik riski en yüksek iller

Paylaş
İşsizlik riski en yüksek iller

Türkiye'de işsizlik riski en yüksek iller Bartın, Kastamonu ve Muş olarak belirlendi

Hacettepe Üniversitesi İstatistik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Tatlıdil ile Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğünde (İŞKUR) görev yapan Barış Özgürlük, "çok kriterli karar verme yöntemi" kullanarak, 81 ilin işgücü piyasası açısından risk oranlarını hesapladı.

"İşgücü Piyasasında İllerin İşsizlik Risklerinin Analitik Hiyerarşi Süreci ile Belirlenmesi" başlıklı araştırmada, Ocak 2008-Ocak 2009 dönemi İşkur ve Sosyal Güvenlik Kurumu verileri esas alındı. Risk oranı tespitinde, uzun süreli işsizlik, gençlerde işsizlik, düşük eğitimli işsizlik ve tazminat başvuruları kullanıldı.

EN YÜKSEK RİSKLİ BARTIN, EN AZ RİSKLİ İSTANBUL

Araştırmaya göre, "analitik hiyerarşi süreciyle" yapılan sıralamada, Bartın en yüksek riskli il olarak belirlendi. Bartın’ı, Kastamonu, Muş, Kütahya, Çankırı, Sivas, Artvin, Şanlıurfa izledi. En az riskli illerin başında ise İstanbul geldi.

Sırasıyla Bilecik, Edirne, Antalya, İzmir, Iğdır, Denizli, Ankara en düşük işsizlik riskine sahip iller oldu. Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki iller listenin ortalarında yer aldı.

Haberin Devamı