Ekonomi İstanbul Borsası iki günlük kaybı bir güne sığdırdı

İstanbul Borsası iki günlük kaybı bir güne sığdırdı

Paylaş
İstanbul Borsası iki günlük kaybı bir güne sığdırdı

Küresel piyasaların önceki günkü hareketine 19 Mayıs tatili nedeniyle uyum sağlayamayan İstanbul Borsası, yurtdışındaki iki günlük kaybı bir gün içinde yaşadı

54.500 PUANIN ALTINDA

Haberin Devamı

Almanya’nın bazı hisselerde ve tahvillerde açığa satışı (kağıdı önce satıp sonra alma işlemi, henüz elinde olmayan kağıdı satmak) yasaklaması, ‘risk alım-satım’ piyasasını da tartışmaya açması, iki gündür küresel piyasaları etkiliyor.

Avrupa borsaları dün de yüzde 2’nin üzerinde kayıplar gördü. Önceki gün dünya borsaları düşerken, 19 Mayıs tatili nedeniyle kapalı olan İstanbul Borsası ise dün iki günlük kaybı bir arada yaşadı. Borsa yüzde 4.44 değer yitirerek 54.450 puana indi.

EURO 1.97 LİRAYA ÇIKTI

Önceki gün uluslararası emirlerde 1.59’a kadar çıkan dolar, dün gerçek zamanlı işlemlerde 1.60’ı geçti. Dolar serbest piyasada 1.6020 liralık satış rakamından kapandı.

Günün ilginç bir gelişmesi euro’da yaşandı. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ‘Euro’nun tehlikede olduğu, ortak para birimini Avrupa Birliği’nin koruması gerektiği yönündeki açıklamaları, euro’ya hareketli zamanlar yaşattı. Avrupa para birimi, dolar karşısında 1.22’lerden 1.24’lere doğru toparlandı. İçeride 1.97 liraya çıktı.

Haberin Devamı

EURO DAĞILABİLİR AB ETKİLENMEZ

İngiliz Times gazetesi, “Yunanistan’daki borç krizinin 16 ülkeli Euro Bölgesi’nin dağılmasına neden olabileceğini” yazdı. Gazete dün manşet haberinde Almanya Başbakanı Angela Merkel’in euro’nun tehlikede olduğu ve korunması gerektiğine ilişkin sözlerini değerlendirdi.

Gazete, “Euro Bölgesi dağılabilir. Ama bu, Avrupa Birliği (AB) açısından bir tehdit değil. Euro, ekonomik projeden çok siyasi bir romantizmdi” dedi.

PARİTE 1.1'DE DENGE BULACAK

Avrupalı bankacılar euro/dolar paritesinin yeni dönemde 1.1 seviyesinde denge bulacağını öngörüyor. Bloomberg’e konuşan UBS, Danske Bank, Royal Bank of Scotland ve Merrill Lynch stratejistleri, Avrupa ve Amerika ekonomilerindeki gelişmelere bakarak euro’nun uzun vadede ‘olması gereken’ seviyesinin 1.1-1.2 dolar arasında olduğunu belirtti. Yılsonu için 1.15-1.26 arası bir parite bekleniyor.