Gündem İstanbul'da emniyete ve Ak Parti binasına lav silahıyla saldırı! Lav silahı nedir?

İstanbul'da emniyete ve Ak Parti binasına lav silahıyla saldırı! Lav silahı nedir?

Paylaş
İstanbul'da emniyete ve Ak Parti binasına lav silahıyla saldırı! Lav silahı nedir?

Dün akşam saatlerinde önce Vatan Emniyet Müdürlüğü'ne sonra da Ak Parti  İstanbul İl Başkanlığı'na lav silahıyla eteş açıldı. Saldırıda ölen ya da yaralanan olmadı. Peki lav silahı nedir, bu silahın özellikleri nelerdir?

Saat 20.00 sıralarında İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Vatan Caddesi'ndeki yerleşkesinin arka sokağından, C Blok binasına doğru lav silahıyla ateş açıldı. Açılan ateş sonucu, bahçe duvarı isabet alırken, saldırıda ölen ya da yaralanan olmadı. Olayın ardından bir kişinin ara sokaklara doğru kaçtığı, şahsın yakalanması için geniş çaplı operasyon başlatıldığı öğrenildi.


LAV SİLAHIYLA İKİNCİ SALDIRI


Sütlüce'de bulunan Ak Parti İstanbul İl Başkanlığı'na ise saat 22.00 sıralarında ikinci bir lav silahı saldırısında bulunuldu. Olay yerine sevk edilen polis ekipleri yaptıkları incelemelerde mühimmatın 3. katta bulunan bir odadaki duvara saplandığını belirledi. Bina duvarını delerek içeri giren başlığın patlamadığı öğrenildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğüne ve Sütlüce’de bulunan AK Parti İl Başkanlığı binasına dün akşam düzenlenen lav silahlı saldırılarla ilgili İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri çalışma başlattı. Olay yeri incelemeleri doğrultusunda hareket eden polis ekipleri, saldırıları terör örgütü DHKP-C’nin düzenlediği üzerine yoğunlaştı.

PARMAK İZLERİNDEN KİMLİĞİ BELİRLENDİ

Yapılan saldırıda kullanılan tek atımlık lav roketinden alınan parmak izlerinin, DHKP-C üyesi olarak poliste kaydı bulunan Şerif T ile eşleştiği öğrenildi. Yapılan tespitler üzerine harekete geçen polis ekipleri, sabah saatlerinde İstanbul’da 15 adrese operasyon düzenledi. Operasyon kapsamında 5 şüpheli gözaltına alınırken, soruşturmanın devam ettiği öğrenildi.


İstanbul'da Vatan Emniyet Müdürlüğü'ne saldırı girişimi



LAV SİLAHI NEDİR?


Lav silahı, ABD'de Talley Defense Systems tarafından tasarlanmış tek atımlık, taşınabilir silahtır. 1983 yılında Amerikan firmaları tarafından üretimine son verilmiştir, Norveç'te Nammo Raufoss AS ve Arizona'da aynı şirketin fabrikalarında üretimi devam etmektedir. Lav, Kore Savaşı'nda ABD piyadelerinin ana tanksavar silahı olan bazukanın yerini aldı. TSK tarafından da kullanılmaktadır. Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu tarafından Eşek Arısı adı verilmiş olan bir sürümü de üretilmektedir.


AK Parti İstanbul İl Başkanlığı'na lav silahlı saldırı girişimi

LAV SİLAHININ ÖZELLİKLERİ NELERDİR?


66 milimetrelik bir kalibreye sahip.
Roket tipi olup hafif anti tank roketi olarak adlandırılıyor olup güdümsüz bir silah.
Silahın toplam uzunluğu 65 cm olup, ateşleme esnasında uzatılarak 87,8 cm’lik bir uzunluğa sahip oluyor.
Ağırlığı 1,1 kilogram kadar.
Silah -40 derece ve +60 derece sıcaklıklar arasında saklanabiliyor.
Silahın etki ettiği menzil çok kısa olup sadece 200 metre.
Etkili menzilini de 1,6 saniyelik bir zamanda alıyor.