Ekonomi 'Tüm taksiler havalimanlarından müşteri alabilecek' iddiasına İBB'den yalanlama

'Tüm taksiler havalimanlarından müşteri alabilecek' iddiasına İBB'den yalanlama

Paylaş
'Tüm taksiler havalimanlarından müşteri alabilecek' iddiasına İBB'den yalanlama

Anadolu Ajansı'nın (AA) İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) tüm taksilere havalimanlarından müşteri alabilme imkanı getirdiğine dair haberine, İBB'den açıklama geldi

AA'nın geçtiği bir haber, İstanbul'da özellikle taksiciler arasında tartışma yarattı. Habere göre, UKOME, 25 Mayıs'ta şehirdeki tüm taksicilerin havalimanlarından müşteri alabilmesi kararı aldı. Ancak haberin duyulmasının hemen ardından yetkili kurumlar bir biri ardına açıklamalar yaptı.

FAHRETTİN CAN: ALINMIŞ BİR KARAR YOK


İstanbul Atatürk Havalimanı Taksiciler Kooperatifi Başkanı Fahrettin Can, hurriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada, böyle bir kararın alınmadığını ve bu teklifin reddedildiğini söyledi. Kooperatif Başkanı Fahrettin Can şöyle konuştu:

"25 Mayıs'ta yapılan toplantıda biz de oradaydık. Ancak böyle bir karar verilmedi. Havalimanlarının özel güvenlik bölgeleri olması nedeniyle bu teklif reddedildi.

Bizim Atatürk Havalimanı'nda 700 aracımız ve 2 bin çalışanımız var. Taksicilerimizin her ay düzenli GBT'sini alıyoruz, kan gruplarına kadar elimizde tutuyoruz.

İstanbul'da oda seçimleri olduğu için bir takım çevreler birilerine şirin gözükmek için böyle haberler yayıyor. 'Birileri oraya çökmüş' diyen İstanbul Taksi Durakları Derneği Başkan Yardımcısı Orhan Demirci, bir defa taksici değil. Kavga her yerde oluyor, böyle bir anlayış çok yanlış.

UKOME toplantısında bir oda başkanının bu teklifi yaptığı doğru, ancak karar reddedildi."

İBB YALANLADI


İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) de bir açıklama yaparak böyle bir karar olmadığını duyurdu. İBB açıklamasında, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) aldığı karar ile, kentteki tüm taksilere havalimanlarından müşteri alabilme imkanı getirildiği, UKOME Toplantısında şehirdeki tüm taksicilerin havalimanlarından müşteri alabilmesinin karara bağlandığı ifadeleri gerçeği yansıtmamaktadır.

Şöyle ki:

Söz konusu 25.05.2017 tarih ve 2017/4-5 sayılı UKOME kararı ile İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen havaalanlarına dışarıdan yolcu getiren taksilerin, dönüş istikametinde yolcu alabilmeleri hususu görüşülmüş ve konunun tüm tarafların katılımı ile gerçekleştirilecek bir Alt Komisyon toplantısı ile değerlendirilmesine karar verilmiştir.

Haberde geçen ifade de olduğu gibi havaalanları içerisindeki taksi duraklarının umuma açık taksi durağı olarak değerlendirilmesini gerektiren herhangi bir karar alınmamıştır.

Karar konusu Alt Komisyon toplantısı en kısa sürede İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı koordinatörlüğünde düzenlenerek ilgililerine ve kamuoyuna konu hakkında bilgi verilecektir."

YANLIŞ YÖNLENDİRMELER YAPILIYOR


Sabiha Gökçen Havalimanı Taşıma Kooperatifi Başkanı Ahmet Çavuş ise yaptığı açıklamada “Oda Başkanı seçimlerde kooperatiflerden destek göremeyince bu yola başvurmuştur” dedi.

Ahmet Çavuş konu ile ilglii yaptığı açıklamada şunmarı söyledi: “Daha önce de korsan taşımacılık yapan firmalarla mücadelemiz oldu. Taksiciler Odası tarafından, yapılan bazı açıklamalarla yanlış yönlendirmeler yapılmaktadır. Her yıl milyonlarca liralık ödeme karşılığında yaptığımız taşımacılık faaliyetlerimiz durdurulmak istenmektedir.”


KARARI DUYURAN İSİM: YANLIŞ ANLAŞILDI


UKOME’nin taksilerle ilgili çalışmasını duyuran İstanbul Taksi Durakları Derneği Başkan Yardımcısı Orhan Demirci, "Beyanatı (tüm taksilerin havalimanlarından yolcu alabilmesi) konunun karara bağlandığını düşünerek verdiğimden yanlış anlaşıldı. Konu henüz karara bağlanmamış, tartışılma safhasındadır" dedi.

GÜVENLİK ZAAFİYETİ YAŞANIR


Sabiha Gökçen Havalimanı’nda SAWKOOP bünyesinde faaliyet gösteren taksilerin normal taksilerden çok farklı olduğunu belirten SAWKOOP Başkanı Çavuş, Bizim taksilerimizi kullanan şoförlerin hepsi GBT’sine kadar her şeyi sorgulanarak, teminat altına alınarak işe alınıyor. Ayrıca taksilerimiz 24 saat merkezimizden izleniyor. Hem sesli, hem kameralarla içini anlık görebiliyoruz. Uluslararası yolculara tam donanımlı, güvenlikli bir yolculuk sunuyoruz. Taksilerimizin dünyada bile örnekleri çok az. Böyle bir durumda böyle stratejik bir bölgede herhangi bir taksinin yolcu taşıması oldukça riskli olacaktır” diye konuştu.‘

ODA BAŞKANI SEÇİMLERE HAZIRLANIYOR


Taksiciler Odası’nın İstanbul’daki havalimanlarında yolcu mağduriyeti yaşandığına ilişkin yaptığı açıklamaların doğru olmadığını belirten SAWKOOP Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çavuş, şöyle devam etti: "Bu kadar çeşitli taşımacılık yapılan bir yerde yolcu mağduriyetinden bahsetmek söz konusu dahi olamaz. Oda’nın yapmış olduğu teklifin araştırılmadan yapıldığı ve art niyetli olarak gündeme getirildiği aşikârdır. Taksiciler Odası Başkanı seçimlerde kendini seçtirebilmek için havalimanı kooperatiflerinden destek istedi. Destek verilmeyince bu yola başvurdu. Bu uygulama havalimanlarında güvenliği artırmaz, kaos yaratır”

Haberin Devamı