Ekonomi İstanbul finans merkezi olacak

İstanbul finans merkezi olacak

Paylaş
İstanbul finans merkezi olacak

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, İstanbul'un finans merkezi olması konusunda gerekeni yapacaklarını söyledi

IMF VERGİ KOYMAK İSTİYOR

Son dönemde pek çok ülkenin borcunun artmasıyla IMF’nin küresel vergi önerisi getirdiğini söyleyen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’nin borç sorunu olmadığı için bu tarz bir vergiye sıcak bakmadıklarını, aksine fırsat buldukça vergi indirimi yapacaklarını söyledi.

Forum İstanbul 2010’da konuşan Ali Babacan, söz konusu vergi indirimlerinin de gelecek dönemde Türkiye’yi diğer ülkelerden ayıran önemli bir fark olacağını anlattı.

10 MERKEZDEN BİRİ OLACAK

İstanbul’un dünyanın ilk 10 finans merkezinden biri olma potansiyeli bulunduğunu belirten Babacan, “Kurumlar, gelir ve bankacılıkla ilgili vergilerde İstanbul, önemli avantajlar sunacak. Şimdiden Londra’dan kuruluşlar geliyor.

New York, Londra, Frankfurt, Tokyo neyse, madem, ‘İlk 10 ekonomiden biri olacağız’ diyoruz, o zaman ilk 10 finans merkezinden birinin İstanbul olmasını arzu ediyoruz, hedefliyoruz ve bu konuda da elimizden ne gelirse yapacağız” dedi.

BORÇ SORUNUMUZ BULUNMUYOR

Babacan şöyle konuştu: “IMF bile ‘Küresel vergi getirelim diyor’. Bu uygulanabilir değil. Bütün ülkeler ’Evet’ derse ’Evet’ deriz. Ama 100 ülkede vergi var, diğerleri uygulamıyor. Finans oralara kayacak. Borç sıkıntımız olmadığı için bir vergi artışına gitme zorunluluğumuz da olmayacak. Tam tersine fırsat buldukça, belki de ufak ufak indirimler bile yapabileceğiz. İşte bu da yine Türkiye’yi diğer ülkelerden ayıran önemli bir fark olacak.”

LONDRA'DAN İSTANBUL'A GELMEK İSTEYENLER VAR

İstanbul’un finans merkezi olması konusunda çalışmalar yaptıklarını söyleyen Ali Babacan, “Şimdiden Londra’daki kuruluşlar geliyor. Tek tük başladılar, ‘Biz İstanbul’a mı kaydırsak operasyonlarımızı, kazandığımızın yüzde 50’sini devlete vermek zorunda mıyız, zaten yaptığım her şeyi ben İstanbul’dan da yaparım, telefon varsa, bilgisayar varsa, atladığım zaman uçakla her yere ulaşabiliyorsam niye Londra?’... bu sorgulanmaya başlanıyor” dedi.

İLK 10 EKONOMİ İÇİNDE BULUNMAK HAYAL DEĞİL

Toparlanma trendine giren dünya ekonomisinin riskler taşıdığını söyleyen Babacan, “Dünya farklı bir döneme girerken, Türkiye’nin önünde ne fırsatlar bulunduğunu iyi değerlendirmesi gerekir. Yüksek potansiyele sahip Türkiye’yi büyük sorumluluklar bekliyor. Hedef, 2023’te 10 büyük ekonomi içine girmek. Bu hayal değil. Uluslararası kuruluşlar da bu analizi yapıyor. 15-20 yıl sonra bugün Almanya neyse, Türkiye’yi de o noktada görmek hayal değil” dedi.

2

Haberin Devamı