Ekonomi İstanbul kongre kentleri içinde zirveyi zorluyor

İstanbul kongre kentleri içinde zirveyi zorluyor

Paylaş
İstanbul kongre kentleri içinde zirveyi zorluyor

Kongre turizminde 7. sırada yer alan İstanbul, pek çok kentin zorlu bir rakibi...

İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu (ICVB) Genel Müdürü Elif Balcı Fisunoğlu, İstanbul’un kongre turizminde 7. sırada yer almasının büyük başarı olduğunu belirterek, "Kongre turizminde ilk 3 ve 5’teki şehirler bizi takip ediyorlar. Karşılarına rakip olarak çıktığımızda ’korktuklarını’ söylüyorlar. Ne yaptığımız, nasıl buraya geldiğimiz ve nasıl burada kalacağımızın farkında olmamız lazım" dedi.

Haberin Devamı

Uluslararası Toplantı Sektörü Profesyonellerinin En Büyük Çatı Örgütü MPI, Türkiye’de ilk toplantısını gerçekleştirdi.

MPI Türkiye Kulübü’nce düzenlenen "Toplantı Sektörü Profesyonelleri Buluşması" adlı toplantıda, sektörün zorlukları, fırsatları ve İstanbul’un konumu tartışıldı.

Toplantının moderatörlüğünü yapan MPI Türkiye Kulübü Başkanı Handan Boyce, kongre turizmi konusunda İstanbul’un çok önemli yol katettiğini ve ICCA istatistiklerine göre Uluslararası kongre şehirleri sıralamasında İstanbul’un 7. sırada yer aldığını söyledi.

Bunun çok önemli bir ilerleme olduğunu ifade eden Boyce, "2000’li yıllarda 40. sırada iken bugün geldiğiniz yer çok büyük başarı. Nasıl bir sinerji yaratmalıyız ki bu konumu koruyup, daha da önemlisi ileriye gidelim ve geri dönmeyelim’ diye konuştu.

Haberin Devamı

Elif Balcı Fisunoğlu da, bu başarının bütün sektörün başarısı olduğunu, bu şehrin altyapısıyla, servis sağlayıcılarıyla bu unvanı hak ettiğini söyledi.
Bu başarıyı devam ettirmenin ellerinde olduğunu ifade eden Fisunoğlu, İstanbul’da 7 kongre merkezinin bulunduğunu, bu sıralamaya yapılan 109 kongre ile girildiğini kaydetti.

Fisunoğlu, İstanbul’da aynı anda 3-4 kongreyi yapmayı başarmaları ve kentin her yerini kullanmaları gerektiğini belirterek, "Artık ezber bozmalıyız. ’şehir dolu’ deyip diğer yerleri sunmaktan vazgeçmemeliyiz. Cevap verebiliyor olmamız lazım. Kongre turizminde ilk 3 ve 5’teki şehirler bizi takip ediyorlar, karşılarına rakip olarak çıktığımızda korktuklarını söylüyorlar. Ne yaptığımız, nasıl buraya geldiğimiz ve nasıl burada kalacağımızın farkında olmamız lazım. Viyana, Barselona ve Berlin 100 yıldır orada. Alttan gelenler var, düşenler var. Cenevre kendini toparlamaya çalışıyor. Biz burada bir bıçağın sırtındayız. Bu bıçağın sırtında duracak mıyız, yoksa buradan düşecek miyiz" diye konuştu.

-İSTANBUL PAHALI

İstanbul’un artık pahalı bir destinasyon olduğunu, "Viyana, Barselona, Paris, Londra’dan pahalısınız" denildiğini dile getiren Fisunoğlu, "Burada kalıcı olmak istiyorsak ucuza satmayalım ama hepimiz daha dikkatli olalım" dedi.

Haberin Devamı

Fisunoğlu, Dünya AIDS Kongresi’ni İstanbul’a almak için canla başla çalıştıklarını, geçen hafta 9 bin oda için 60’ın üzerinde otel görevlisiyle toplantı yaptıklarını, ancak daha 1.100 odadan cevap geldiğini, diğer otellerden henüz yanıt gelmediğini, vakitlerinin de daraldığını söyledi.

Fisunoğlu, "İstanbul’u bir sonraki lige çıkarmak için Avrupa Kardiyoloji Kongresi gibi 15-20 bin kişilik tıp kongreleriniN yapılması lazım. Başarı bizi buraya getirdiği gibi yapacağımız hataların da önümüzde dalgalar gibi büyüyeceğini unutmamamız lazım. Şeffaf ve etik olmamız lazım. Destinasyon olarak altyapımızı tamamladık. Önümüzdeki dönemde işleri okumak, anlamak ve teklif vermeyi bilmek lazım" dedi.

VİSİTUR Seyahat Tic AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Talha Çamaş da, 7. olmanın zor ama burada kalmanın daha zor ve ürkütücü olduğunu söyledi.
İstanbul’un 3 özerk kongre merkezi, 68’e yakın 5 yıldızlı oteli, 50 bini nitelikli olmak üzere 60 bin yatağı bulunduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Çamaş, kongre turizminde ekonomi ve eğitim yönü nedeniyle bilimsel kongrelerin hedeflenmesi gerektiğini, ancak kongre dönemlerinde otellerin kısa dönemli düşünmeleri nedeniyle zaman zaman İstanbul’un zor durumda kaldığını belirterek, "AIDS Kongresi için 9 bin oda toplaması gerekirken, daha bugün itibariyle bin kusur oda teyit olmuş. Otelci arkadaşlarımız nedense bu konuda biraz ağır davranıyorlar. Bu bizi sonuç itibariyle "illa İstanbul’a gidelim’ düşüncesinden uzaklaştırarak fiyat ve hizmet anlamında uluslararası pazarda soru işaretiyle karşı karşıya bırakacaktır. Fiyat uygulamalarından dolayı İstanbul giderek pahalı destinasyon haline geldiği biliniyor. Burada akılcılık gerekiyor" dedi.

Kongre ve toplantı sektörü profesyonelleri çatı kuruluşu Meeting Professionals International’ın (MPI), dünyada 23 bin üyesi ve 72 ülke bazında örgüt ve kulüp yapılanması bulunuyor.