Cumartesi Postası İstanbul moda haftasına hazır

İstanbul moda haftasına hazır

Paylaş
İstanbul moda haftasına hazır

Önümüzdeki hafta İstanbul'un ve Türk moda tasarımcılarının yüzünü ağartacak ikinci moda haftası için geri sayım başladı

Uzun yıllar moda alanında hiçbir ağırlık sergileyemeyen İstanbul geçtiğimiz ağustosta hatırlayacaksınız şeytanın bacağını kırmış, Istanbul Fashion Days’le bütün dünyada kendinden söz ettirmişti... İTKİB ve Moda Tasarımcıları Derneği (MTD) işbirliği ile İTÜ Taşkışla’da 3 gün süren Istanbul Fashion Days’de modacılar koleksiyonlarını yabancı alıcılarla ve basınla buluşturmuştu. Türkiye’de ilk kez düzenlenen bu etkinliği yurtiçinden ve yurtdışından 25 bin kişi izlemiş, moda tasarımcılarımızdan ve organizasyonun profesyonelliğinden bütün dünya moda arenasında övgüyle söz edilmişti... Ayrıca dünyanın birçok ülkesinden gelen buyer’ler (satın-almacılar) vesilesiyle tasarımcılarımız ürünlerini sergilemek dışında, ticari faaliyetlerde bulunmuştu.

Önümüzdeki hafta İstanbul’un ve Türk moda tasarımcılarının yüzünü ağartacak ikinci moda haftası yapılacak. 3-6 Şubat’ta santralİstanbul’da Istanbul Fashion Week adıyla gerçekleştirilecek organizasyon bu kez 3 değil, 4 gün sürecek, ‘Fashion Days’ adı ise yerini ‘Fashion Week’e bırakacak. Hedeflenen ise, dünyadaki diğer moda haftaları gibi Istanbul Fashion Week’i bir haftaya yaymak. Organizasyona ev sahipliği yapacak mekanın santralİstanbul olmasının sebebi ise İTÜ Taşkışla binasının avlusunun kış koşullarına uygun olmaması. Bu amaçla santralİstanbul’da üç büyük dev çadır kuruldu. 5 bin metrekare alanda düzenlenecek olan Istanbul Fashion Week’te defile yapacak marka ve tasarımcı sayısı ilkine kıyasla 18’den 26’ya, stand sayısı ise 22’den 39’a çıktı. Istanbul Fashion Week’in, kentin 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti olmasından dolayı uluslararası platformda çok daha büyük bir etki yaratması bekleniyor. Davetiyelere geri dönüşlerden bu dev moda etkinliğini daha fazla kişinin izleyeceği anlaşılıyor.

Istanbul Fashion Week Komite Başkanı ve Gizia Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kutlu bu yılki IFW’in hedeflerini ve beklentilerini şöyle açıkladı: Hedefimiz öncelikle yabancı alıcıların dikkatini çekmek ve katılımlarını arttırmak. Yerli ve yabancı basının ilgi odağı olmak, moda takipçileri tarafından izleniyor olmak diğer hedeflerimiz. Türk tekstil sektörünün üretimdeki başarısının yanı sıra tasarım ve yaratıcılık anlamında da söz sahibi olabileceğini kanıtlamak istiyoruz. İlk organizasyonumuzu 25 bin kişi izledi, bu kez 30 bini aşacağız diye düşünüyoruz. 100’ün üzerinde yabancı alıcı ve basın katılımının ise IFW’ye gelen katılım taleplerinden gördüğüm kadarıyla 3 kat artmasını bekliyoruz. 2010 Ağustos ayında yapacağımız Istanbul Fashion Week’e ise uluslararası birçok marka ve tasarımcının katılımının olacağı beklentisi içindeyiz. Londra Fashion Week’e Türkiye’den giden ilk tasarımcı olan Hakan Yıldırım, Istanbul Fashion Week’e de aynı zaman dilimi içinde hazırlandı. Hakan Yıldırım, Istanbul Fashion Week’te biri kendi haute-couture koleksiyonu, ikincisi ‘hakan yıldırım for Koton’ olmak üzere iki defile düzenleyecek.

Ünlü modacı, Türk moda tasarımcılarının Istanbul Fashion Week’ten beklentilerini şöyle anlatıyor: Şimdi ikincisini yapıyor olduğumuz IFW, Türk modası adına en iyi çözümü sağlayabilecek bir organizasyon. Bu oluşumun geçtiğimiz sezondaki başarısının önümüzdeki sezonda da devamı olacak. Bu organizasyon yabancı konuklar, tasarımcılar için de önemli bir şans. İyi olanlar, dikkat çekip kendilerini ayrıştıracak belki de dünyada bir şans sahibi olabileceklerdir. Ünlü modacı Hakan Yıldırım’ın Istanbul Fashion Week için hazırladığı koleksiyonunun ismi ‘DÜN’. Koleksiyonda yer alan giysilerdeki organik formların hakim olduğu heykelsi duruş, heykeltraşların elinden çıkmış gibi. Ünlü modacının bu defilesi 4 Şubat saat 21.00’de gerçekleştirilecek. Hakan Yıldırım’ın Koton için hazırladığı, ‘hakan yıldırım for Koton’ 2010-2011 Sonbahar & Kış Koleksiyonu, 6 Şubat Cumartesi, saat 21.00’de modaseverlerle buluşacak.

Koton Yönetim Kurulu Başkanı IFW Komite üyesi Yılmaz Yılmaz, ünlü moda tasarımcılarıyla kurduğu işbirlikleriyle tanınan markasının, genç moda tasarımcıları ile işbirliğine de sıcak baktığını belirtiyor. Yılmaz Yılmaz, IFW’nin İstanbul’u önemli bir moda destinasyonu haline getireceğine inanıyor.

Defilesini 3 Şubat, saat 21.00’de gerçekleştirecek olan modacı Arzu Kaprol ise Istanbul Fashion Week’in önemini şöyle vurguluyor: Istanbul Fashion Week benim için daha çok ilham aldığım bu coğrafyaya bir iade-i itibar, bir sonraki jenerasyona doğru bir iz ve altyapı bırakma isteğiyle katıldığım bir geri veriş, bir anlamda teşekkür. İstanbul’un ilham veren alternatif bir kent olduğu duygusunu anlatmaya yardımcı oluyor, sadece modada değil tüm tasarım disiplinlerinde İstanbul artık ziyaret edilmesi gereken kentler içinde!

Istanbul Fashion Week’te modacılar 2010-2011 Sonbahar-Kış koleksiyonlarını sergileyecekler:

* Bahar Korçan, 5 Şubat 2010 Cuma akşamı saat 21.00’de tanıtacağı koleksiyonunu ‘Dahil Olma Projesi’ olarak adlandırıyor. Bahar Korçan koleksiyonunda yine doğal dokulara yer veriyor.

* Trikoya yeni yorumlar getiren İdil Tarzi’nin Nargudan Koleksiyonu, 5 Şubat cuma günü saat 16.30’da. İdil Tarzi, tiril tiril ince trikolarla izleyenleri şaşırtacak.

* Simay Bülbül, ‘Şaman Kadınları’ adlı yeni koleksiyonunu sergileyecek. Koleksiyonun ana materyali deri, ipekler, ketenler, örmelerle kombinleniyor. Defile 4 Şubat, 13.30’da.

* Gamze Saraçoğlu, yeni koleksiyonu ‘Müsvedde’ ile moda tutkunlarının karşısına çıkacak. Ünlü modacı, yeni koleksiyonunu müsvedde kağıtlarından ilham alarak hazırladı. Defile 4 Şubat Perşembe günü, 16.30’da.

* Mehtap Elaidi, Istanbul Fashion Week’te ‘Saklambaç’ adını verdiği 2010-2011 Sonbahar- Kış koleksiyonunu tanıtacak. Kadının kişilikleri arasında oynadığı saklambaç oyununu giysilere aktaran Elaidi’nin defilesi 6 Şubat, saat 18.00’de.

* Lug Von Siga markası altında tasarladıkları takip edilen Gül Ağış, ‘Bağımlılık ve Hapis’ isimli koleksiyonunu Istanbul Fashion Week Genç Tasarımcılar Karma Defilesi’nde sunacak. Defile 4 Şubat, 19.30’da.

* Hatice Gökçe’nin ‘Karakarga’ adlı kadın ve erkek koleksiyonu ise 6 Şubat Cumartesi, 19.30’da podyuma çıkıyor. Hatice Gökçe, “Zeki, marifetli, koruyucu ve maceracı olan kargalar yeni koleksiyonum için bana ilham verdi. Ben de simsiyah tüylü karakargaların tüm bu özelliklerini tasarımlarıma yansıttım” diyor.

* Erkek modasının temsilcisi Giovane Gentile ve Giovane G.Designers ise 2010- 2011 Sonbahar-Kış Koleksiyonunu 4 Şubat Perşembe günü saat 15.00’de sergileyecek.

* ‘GAP Bölgesinde Kadının Güçlendirilmesinde Yenilikler Projesi’ kapsamında yaratılan Argende markasının 2010-2011 Sonbahar- Kış koleksiyonu da Istanbul Fashion Week’te sergilenecek. Alex Akimoğlu, Hakan Yıldırım, Hatice Gökçe, Banu Bora, Rojin Aslı Polat, Mehtap Elaidi, Ezra-Tuba Çetin, Özgür Masur, Gamze Saraçoğlu, Aida Bihter Pekin, Rana Canok, Berna Canok, Simay Bülbül, Günseli Türkay, Zeynep Tosun gibi ünlü tasarımcıların elinden çıkan kıyafet ve aksesuarlar Güneydoğulu kadınlar tarafından üretiliyor.

4

Haberin Devamı