Eğitim - Kariyer 'İstanbul Öykücüsü' 111 yaşında

'İstanbul Öykücüsü' 111 yaşında

Paylaş
'İstanbul Öykücüsü' 111 yaşında

Bugün, Türk edebiyatının usta kalemlerinden Sait Faik Abasıyanık’ın 111’inci doğum günü. Türk edebiyatına yeni bir öykü anlayışı getiren Sait Faik Abasıyanık, hayatta olduğu dönemde tüm mal varlığını ve telif haklarını Darüşşafaka Cemiyeti’ne bağışladı

Sait Faik Abasıyanık, İstanbul betimlemeleri dolayısıyla ‘İstanbul Öykücüsü’ olarak anılıyor. Abasıyanık’ın hayatında edebiyat kadar önemli yer tutan diğer bir konu da eğitim. Tüm mal varlığını ve telif haklarını Darüşşafaka Cemiyeti’ne bağışlayan Abasıyanık’ın desteği ile bugüne kadar 1000'e yakın öğrencinin yıllık eğitim giderleri karşılandı.

MARK TWAIN ŞEREF ÜYELİĞİ

18 Kasım 1906 tarihinde Adapazarı’nda dünyaya gelen Abasıyanık, çocukluğunu da bu şehirde geçirdi. Bursa ve İstanbul’daki eğitim hayatının ardından, iktisat eğitimi almak üzere İsviçre’ye gitti. Yazarlığa lise yıllarında başlayan usta kalem, ilk öyküsü olan ‘İpekli Mendil’i 1925 yılında, Bursa Erkek Lisesi’nde, edebiyat dersinin ödevi olarak yazdı. İlk yazısı olan ‘Uçurtmalar’ ise 1929 yılında Milliyet gazetesinde yer aldı. İlk kitabı olan Semaver ise 1936 yılında yayımlandı. 1953 yılında, dünya edebiyatına olan hizmetlerinden dolayı Mark Twain Şeref Üyeliği’ne seçildi. Abasıyanık, Atatürk’ten sonra bu üyeliğe layık görülen ikinci Türk olarak tarihe geçti.

EĞİTİME BÜYÜK DESTEK

Sait Faik Abasıyanık’ın Darüşşafaka’ya olan desteğinin arkasındaki hikaye de olukça ilginç. Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın teşvikiyle,1954 yılında Darüşşafaka Lisesi'nde düzenlenen bir edebiyat matinesine katılır. Abasıyanık, buradaki ortamdan çok etkilenir. Matineden sonra, o dönemde İstanbul’un Fatih semtinde bulunan Darüşşafaka’yı gezen Sait Faik, orada okuyan çocuklarla ilgilenir. Eve döndüğünde annesi Makbule Abasıyanık’a mal varlıklarını, babası hayatta olmayan çocuklara çok güzel olanaklar sağladığını düşündüğü Darüşşafaka'ya bağışlamayı teklif eder. Makbule Hanım, yazarın ölümünden sonra, 8 Kasım 1954'te hazırladığı vasiyetinde mal varlıklarının çoğunu, yazarın eserlerinin telif haklarını Darüşşafaka Cemiyeti’ne bırakır.


Haberin Devamı