Gündem İstanbul Üniversitesi rektörünü seçti!

İstanbul Üniversitesi rektörünü seçti!

Paylaş
İstanbul Üniversitesi rektörünü seçti!

İstanbul Üniversitesi'nde sabah saatlerinde başlayan rektörlük seçiminde, adaylardan Prof. Dr. Raşit Tükel 1202 oy aldı. En çok oyu alan Tükel'i ikinci sırada 908 oyla Prof. Dr. Mahmut Ak takip etti

BİRİNCİNİN REKTÖR OLMASI GEREKİYOR

Haberin Devamı

Prof. Dr. Tükel Hürriyet’e yaptığı açıklamada, “Demokratik üniversite dediğimizde, her alanda demokratik kuralların işletildiğini anlıyoruz. Bunun içinde en yüksek oy alanın rektör olarak atanması da yer almalı. 2012 seçimlerinde ikinci sırada yer aldığım için daha sonraki aşamalara katılmamıştım. Çünkü demokrasinin gereği buydu. 2 bin 595 öğretim üyesi oy kullandıysa bunun sonucunda birinci olanın rektör olması gerekiyor.

Ben nasıl ikinci olduğumda çekildiysem, şimdi de ikinci olanın ve diğerlerinin çekilmesini talep ediyorum. Eğer seçim çalışmalarında sözünü ettikleri demokrasiyi içtenlikle dedilerse bunu yapmaları gerekiyor. Üniversiteyi özgür kılmak için verilen oyalara teşekkür ediyorum” dedi.

Haberin Devamı

Başlangıçta 5 adayın yarıştığı ve sandıktan 15 rektör adayının çıktığı İstanbul Üniversitesi’nde en çok oyu alan 6 aday YÖK’e sunulacak. YÖK de üç aday belirleyerek Cumhurbaşkanlığı’na gönderecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise üç aday arasından birini seçerek İstanbul Üniversitesi’ne rektör olarak atayacak.

En çok oyu alan 5 aday ile birlikte YÖK’e gönderilecek 6’ncı isim için kura çekildi. Kuradan çıkan isim, 1’er oy alan adaylardan, İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhittin Kaplan oldu. 3 bin 2 akademisyenin seçime katılması beklenirken, toplam 2 bin 595 oyun kullanıldığı İstanbul Üniversitesi’nde 58 oy geçersiz sayıldı. Geçerli oy sayısı ise 2 bin 537 oldu

Adayların oy dağılımı ise şöyle:

Prof. Dr. Raşit Tükel: 1202

Prof. Dr. Mahmut Ak: 908

Prof. Dr. Harun Cansız: 382

Prof. Dr. Faruk Erzengin: 18

Prof. Dr. Recep Seymen: 17

Prof. Dr. Ergün Tuğrol: 1

Prof. Dr. Naci Tolga Saruç: 1

Prof. Dr. Seçkin Özmen: 1

Prof. Dr. Halim Kazan: 1

Prof. Dr. Hüseyin Sarıoğlu: 1

Prof. Dr. Mert Savrun: 1

Prof. Dr. Muhittin Kaplan: 1

Prof. Dr. Ceyhan Kandemir: 1

Prof. Dr. Özgün Enver: 1

Prof. Dr. Emine İnanır: 1