Gündem İstanbul Valisi Reina saldırganının nasıl yakalandığını açıkladı

İstanbul Valisi Reina saldırganının nasıl yakalandığını açıkladı

Paylaş
İstanbul Valisi Reina saldırganının nasıl yakalandığını açıkladı

Türkiye dün gece Reina saldırganının yakalandığı operasyona kilitlenirken, detaylar bu sabah belli oldu. İstanbul Valisi Vasip Şahin Reina katliamcısı Ebu Muhammed Horasani kod isimli Abdulkadir Masharipov'un nasıl yakalandığını düzenlediği basın toplantısıyla anlattı

İşte İstanbul Valisi Vasip Şahin'in o açıklamaları:


4 DİL BİLİYOR, AFGANİSTAN'DA EĞİTİM ALMIŞ


Bu menfur saldırının katili Ebu Muhammed Horasani kod isimli Abdulkadir Masharipov yakalanmıştır. Saldırgan 83 doğumlu. Özbek kökenli. 4 dil biliyor. Afganistan'da eğitim almış.

7 BİN 200 SAAT KAMERA İNCELEMESİ YAPILDI


Operasyon yapılırken yaklaşık 7 bin 200 saat kamera incelemesi yapıldı. Özel ekipler ile birlikte 2 bin polisimizi görev aldı. Konya, Hatay ve İzmir’de ve ilimizde istihbarat daire başkanlığımızın iş birliği ile ortaklaşa bir operasyon gerçekleştirildi. Terörist önce Başakşehir’de bir ev kiralıyor. Olay gününe yakın bir iki gün içerisinde ev değiştirmek suretiyle kendisini gizlemeye çalışıyor. Olay günü de Zeytinburnu’ndan gelerek eylemini gerçekleştiriyor" dedi.


152 ADRESE OPERASYON DÜZENLENDİ


Vali Şahin, "Polisimizi çok ciddi bir çalışma yürüttü. Çalışma boyunca yaklaşık 152 adrese operasyon düzenlendi. 50 şahıs göz altına alındı. 168 yabancı da yabancı terörist olama şüphesine binaen gerekli işlemler yapılmak suretiyle ilgili mercilere teslim edildi" dedi.

197 BİN DOLAR ELE GEÇİRİLDİ


Terörist ile birlikte 197 bin ABD Doları ele geçirildi. 2 tabanca ve şarjörü bunlardan biri havalı tabanca. 2 adet drone ve SİM kartlar diğer pek çok materyal ele geçirilmiştir. Terörist suçunu kabul etmiştir. Parmak izi de uyuşmuştur. Emniyet teşkilatımıza tüm çalışanlarına, birimlere teşekkür ediyorum. Güzel bir iş başardılar.

Temennimizi İstanbul’da bu tür hadiselerin bir daha yaşanmaması. Her türlü tedbiri alıyoruz. Vatandaşımızın duyarlılığı çok önemli,. Operasyon boyunca yaklaşık 2 bin 200 civarında ihbar yapıldı. Bunlar çok önemli deliller. Vatandaşlarımızın bu hassasiyetlerinin artmasını bekliyor teşekkür ediyorum" diye konuştu.

YAKALANDIĞI EVE 3 GÜN ÖNCE GELMİŞ


Teröristle birlikte bir Iraklı, Mısır ve Afrika uyruklu 3 bayan da gözaltına alındı. Örgüt bağlantısı çok yüksek. Teröristin oraya son 3 gün içinde geldiği tahmin ediliyor.

O civarda arkadaşlarımızın takibi devam ediyordu. Dün 5 adresi takip ettiler. Ve neticede 5 adreseten birinde ele geçirildi.


OCAK AYINDA DOĞU SINIRIMIZDAN GİRİŞ YAPTIĞI TAHMİN EDİLİYOR


Özbekistan vatandaşı terörist. 2016 Ocak ayında Türkiye'ye illegal giriş yaptığına dair tahminelerimiz var. Doğu sınırımızdan giriş yaptığına dair.


EVDE SİLAH BULUNMADI! SALDIRIYI DEAŞ İÇİN YAPTIĞI NET


Bu saldırının DEAŞ için yapıldığı net! Operasyon sırasında silahla bir karşılık verilmediği için terörist canlı yakalandı.Operasyon sonrası evde silah bulunmadı.

Eşinden alınan bilgiler operasyonda istifade edilen bilgiler oldu. Çocuğu yanındaymış ancak operasyon gecesi yanından değildi.

Emniyet'in gayreti devletimiz tarafından karşılıksız bırakılmayacaktır.

İstanbul Valisi Vasip Şahin'in açıklamalarının tamamı: