Candaş Tolga Işık İstanbul yaşanmaz hale gelirken...
HABERİ PAYLAŞ

İstanbul yaşanmaz hale gelirken...

Haberin Devamı

Atmosferdeki sera gazları (karbondioksit, su buharı, metan...) arttıkça küresel ısınma daha da büyük bir sorun haline geliyor.

Nasıl artıyor o sera gazları?

Temelde doğanın dengesini bozan insan faaliyetlerinin hepsiyle…

Örneğin, karbondioksit en önemli sera gazı; araç egzozlarından, ısınma amaçlı yakılan yakıtlardan, fabrika bacalarından atmosfere bırakılıyor.

Bunun dışında nüfus artışı ve buna bağlı enerji tüketimi, toprak kullanımı, uluslararası ticaret ve ulaşım gibi diğer insan aktivitelerindeki artış, sanayinin dengesiz gelişmesi de küresel ısınmanın artmasındaki en büyük etmenler.



Peki neye sebep oluyor küresel ısınma?

İklim değişikliğine...

Ne demek o?

İklim değişiklikleri kuraklık, çölleşme, yağışlardaki dengesizlik ve sapmalar, su baskınları, tayfun, fırtına, hortum gibi meteorolojik olaylarda artışlar gibi belirtilerle kendini gösterir. Uzmanlar “aşırı hava” olayları diyor.



Bu dengesiz ve aşırı hava olayları doğanın insanoğluna bir nev’i “Yeter artık” diye haykırışı.



Memlekette bu kadar sorun varken bu mevzu nereden mi çıktı?

İstanbul’da 1 ay önce yazın ortasında tarihte eşi benzerine rastlanmamış bir sel baskını yaşandı, arabaların camlarını parçalayan, binaları kurşun gibi delik deşik eden bir dolu yağdı.

Doğal afet sayılabilecek bu görüntülerin ardından dün İstanbul Büyükşehir Belediyesi vatandaşları ikinci kez bu sefer “dolu” ve “hortum” riskine karşı uyardı.

Ağustos ayında dolu ve hortum!!!

Amerika’da duymaya alıştığımız türden bu afetlerin İstanbul’a gelişini Belediye şöyle izah ediyordu:

Gezegenimiz mevsim dengesinin dışına çıktı. Biz çevreyi kirletirsek, çevreye saygı göstermezsek gezegen yaşanmaz hale gelir.



İstanbul’da nüfus 15 milyona yaklaşıyor. İstanbul’daki araç sayısı 4 milyona yaklaşıyor. İstanbul’da plazalar, AVM’ler, rezidanslar, inşaatlar velhasıl beton alanlar hızla büyürken bu gidişle kavşaklar dışında yeşil alan kalmayacak.

Velhasıl Belediye haklı...

Tıpkı bu gezegen gibi bu şehir de yaşanmaz hale geliyor.

Temmuz günü sel baskını da ondan ağustos günü hortum da...

Gel gör ki Belediye’nin işi sadece vatandaşı uyarmak değil, İstanbul her geçen gün daha da yaşanmaz bir şehir haline gelirken buna seyirci kalmamak!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder