Gündem İstanbul'a 4 yeni metro hattı

İstanbul'a 4 yeni metro hattı

Paylaş
İstanbul'a 4 yeni metro hattı

Topbaş: Bizim esasında İstanbul'da toplu taşımada metro ağırlıklı çalışmalarımız içerisinde 4 hattımız daha var

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Washington, Baltimore ve New York'ta bir dizi resmi ziyaretlerde bulunmak üzere bu gün THY'ye ait bir uçakla saat 10.50'de ABD'ye gitti.

Haberin Devamı

Hareketinden önce Atatürk Havalimanı VIP salonunda bir açıklama yapan Kadir Topbaş şöyle konuştu:

METRO AĞI

İstanbul'a yapılması planlanan yeni metro hatları ile ilgili olarak gazetecilerin sorusunu da cevaplayan Topbaş bu konuda şunları söyledi: " Bizim esasında İstanbul'da toplu taşımada metro ağırlıklı çalışmalarımız içerisinde dört hattımız daha var. Bunlardan en önemlisi Ümraniye üzerinden gidecek ve Çekmeköy'e kadar uzanacak olan Üsküdar-Çekmeköy hattı. Bu Sancaktepe'yi de içine almakta.

Çok yolcu talebi olan bir yer. Bunun için ihaleye çıkmıştık. Tamamını yeniledik ve şu anda Ağustos ayı içerisinde uluslararası ölçekte bir ihale açıldı. 38 aylık bir süre tanınmak üzere. Bu kadar mesafenin bu kadar süre içinde yapılması rekor sayılabilecek düzeyde. Ayrıca bizim üç hattımız daha var bunun dışında.

Bir tanesi Kabataş'tan itibaren Beşiktaş üzerinden Çağlayanı da içine alacak şekilde Kağıthane, Alibeyköy, Gaziosmanpaşa, Tekstil Kente ve Mahmutbey'e kadar gidecek olan bir hattımız var.

24 kilometrelik. Bunun da hazırlıkların yapıyoruz. Bunu yap-işlet olarak çıkacağımız 24 kilometre takriben 700 bin yolcu gün kapasiteli talebi var. Bir hattımız daha var bunu da Ulaştırma Bakanlığımızla mütabakata varıyoruz. Onların üstlenmesi söz konusu. Anlaşırsak Bağcılar Kirazlı'dan 9 km'lik Bakırköy İDO iskelesine olan bir hat.

Diğeri de şu anda metrobüs hattının çok ciddi bir yolcu talebi var. Buraya zaten düşündüğümüz daha ileride Silivriye kadar uzanması ihtimali olan Bakırköy-Beylikdüzü 25 km'lik bir hattımız var. Bu da Ulaştırma Bakanlığımızla görüşmelerimiz var. Bu iki hattı onlara verip diğer ikisini biz kendimiz tamamlamak istiyoruz. Bunlarla birlikte İstanbul'da kent merkezi yoğunluklu çok ciddi bir metro ağına sahip oluyoruz. Tabi ki hedefimiz çok daha fazla.

Hedeflerimizde 2013 sonu itibari ile baktığımızda şu anda 1 milyon 200 bin yolcu taşıdığımız raylı sistemlerde 5 milyona ulaşmak. Bunlarda bittiği zaman İstanbul'da 7-8 milyon yolcu rahatlıkla taşır hale gelmiş olacağız"

Haberin Devamı

HALK OTOBÜSLERİ

Haberin Devamı

Kadir Topbaş otobüslerle ilgili bir soruya ise, "İDO'nun satışı Perşembe günü gerçekleşiyor. Kaynaklardan bir bölümünün İstanbul'un çok ciddi bir problem olan otobüslerle ilgili bir çalışmamız var. İETT 500 yeni otobüs alacak. Ayrıca şu şu anda erguvan renkli devreye soktuğumuz Otobüs A.Ş'nin 172 otobüsü 1500'e ulaşacak. Bu da çok önemli 2 bin otobüs yeni devreye sokmuş olacağız. Halk otobüsleri 2013 sonuna varmadan hepsinin yenilenmesi ve bu kente yakışır hale gelmesi renk tasarımlarının kendi renklerini koruyaraktan bir düzenleme yapmayı hedefliyoruz" diye cevap verdi.

ABD PROGRAMI

"Önce Baltimore'da ABD Belediye Başkanları Birliği'nin yıllık Konferansına katılacağım . Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Birliği Başkanı UCLG sıfatıyla, 17 Haziran tarihinde söz konusu Konferans kapsamında düzenlenen İklimin Korunması Ödülleri konulu yemekli çalışma toplantısında aralarında, Demokrat Parti Lideri Nancy PELOSİ ve ABD Belediye Başkanları Konferansı Başkanı Elizabeth B.KAUTZ'un da bulunduğu katılımcılara 10 dakikalık bir konuşma yapacağım "

Haberin Devamı

Baltimore ve Washington'daki temaslarını tamamladıktan sonra İBB ve UCLG Başkanı Kadir Topbaş'ın, New York'u ziyaret edeceği ve 20 Haziran tarihinde BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun ile bir araya geleceği bildirildi..

Başkan Topbaş'ın, New York temaslarının ardından UCLG Yönetim Kurulu Toplantısına katılmak üzere 21 Haziran'da Kazablanka üzerinden Rabat'a gideceği açıklandı.

Murat ÇAKIR -İSTANBUL DHA