Gündem İstanbul'a çılgın proje

İstanbul'a çılgın proje

Paylaş
İstanbul'a çılgın proje

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Beylikdüzü belediye başkan aday adayı Av. İbrahim Mendeşağu, çılgın projesi 'İki Nehir Bir Şehir'i açıkladı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Beylikdüzü belediye başkan adayı Av. İbrahim Mendeşağu, aday belirleme süreci devam ederken çılgın projesini açıkladı. Beylikdüzü'ne özel olarak hazırlanan projenin tanıtım toplantısında konuşan Mendeşağu, 'İki Nehir Bir Şehir' sayesinde Beylikdüzü'nün cazibe merkezi haline geleceğini vurguladı.

Deniz suyu ile beslenecek biri 3, diğeri 1,5 kilometre uzunluğundaki ve 20 metre genişliğindeki iki yapay nehrin oluşturulması ile meydana getirilecek projenin ödüllü mimarlar tarafından çizildiğini vurgulayan Mendeşağu, Beylikdüzü'nün bu proje sayesinde deniz ulaşımına da kavuşacağını açıkladı.
Proje hakkında detaylı bilgiler veren Mendeşağu şunları kaydetti:

TARİHİ KÖPRÜLER YER ALACAK
"Birinci nehirde yaya ve araç trafiğini rahatlıkla sağlayacak yeteri sayıda köprü bulunmaktadır. Bu köprülerin bir kısmı yeni bir stille ve kendine özgü, projenin ana temasına uygun tasarımlarla gerçekleştirilecektir. Köprülerin bazıları da Mostar ve Malabadi gibi, Türkiye’nin değişik kültürel ve tarihsel miraslarını Beylikdüzü’ndeki demografik yapıya uygun olarak tekrar hayata geçirilmesi planlanmıştır. Birinci nehir eski kavaklı beldesi sınırları içinde yer alan çataldere mevkinde tasarlanmış olup 3 km uzunluğunda ve ortalama 20 m enindedir. Bu nehrin etrafında, üzerinde şehir donatısı yer alacak 300.000 m2 kamusal alan temin edilmiştir. İkinci nehir 1.5 km uzunluğunda olup, ortalama 15m enindedir. Bir çok köprü, sosyal tesis ve spor tesisi barındıran ikinci nehir eski Gürpınar sınırları içerisinde yer alan, Atmaca deresi mevkine planlanmıştır. Her iki nehir, etrafındaki şehir donatısıyla ve üzerindeki köprülerle Beylikdüzü’nün yeni çehresi ve kimliği olacaktır."

DEV BİR SPOR KOMPLEKSİ

Kentin sportif faaliyetlerinin olabildiğince geliştirilebilmesi amacıyla, yapımı ön görülen 25.000 kişilik kent stadı dışında 1 adet futbol sahası, 1 adet çok amaçlı kapalı spor salonu, 4 adet basketbol sahası, 4 adet voleybol sahası, 4 adet tenis kortu, 1 adet kaykay pisti, 3 adet olimpik havuz, 1 adet kültür-fizik alanı, 1 adet çocuk oyun alanı, 6km uzunluğunda bisiklet yolu ve 6km uzunluğunda yürüyüş ve koşu yolu ‘İki Nehir Bir Şehir’ projesi içinde tasarlanmış bulunmaktadır. Sörf ve yelken okuluyla yurttaşların denizle olan iletişimleri kuvvetlendirilecek, bu alanlara ilgi duyan yurttaşların bu sporlara erişimlerine kolaylık sağlanacaktır.

SOSYAL TESİSLER
İlçe nüfusunun çok önemli bir kısmı, İstanbul’un değişik yerlerinde çalışmakta olup ilçeyi adeta otel olarak kullanmaktadır. Bu profildeki yurttaşların akşam saatlerinde, hafta sonları ve tatillerde, eş ve dostlarıyla birlikte rahatlıkla gidip zaman geçirebilecekleri güvenli, ekonomik ve nezih yerlere ihtiyaç duyulmaktadır. Sosyal belediyecilik anlayışı kapsamında yurttaşlarımızın yeme-içme ve eğlenme ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla belediyenin bünyesinde 5 adet sosyal tesis tasarlanmıştır. Özellikle çocuk ve gençlerin güvenle eğlenebilecekleri ‘Mini Disnéyland’ sadece Beylikdüzü ilçesinin değil, civar ilçelerin de ihtiyaçlarına cevap verecektir. Nehirde yer alacak kano, gondol, deniz bisikleti gibi su araçları kentlinin eğlence kültürüne renklilik katacak, aynı zamanda spor ihtiyaçlarına karşılık verecektir.

KÜLTÜR VE SANAT
Birçok sanatsal faaliyetin icra edileceği 10.000 kişilik amfi-tiyatro projesi tasarlanmıştır. Bu projeyle ilçedeki seçmen profilini kültür ve sanat alanındaki ihtiyacına cevap verilmek istenmektedir. Amfi tiyatronun altı, kapalı otopark ve Beylikdüzü Belediye Tiyatrosu’nun prova odaları olarak kullanılacaktır. ‘İki Nehir Bir Şehir’ projesi kapsamında yer alan bir ‘El Sanatlar Sergisi Alanı’ ile okulların öncülüğünde üretimi gerçekleştirilecek her türlü el sanatının buralarda sergilenmesi ve pazarlanması amaçlanmaktadır. Buradaki temel amaç özellikle kadınların imalatını gerçekleştirdikleri ürünleri sergilemek ve pazarlamasını yapmak yoluyla hem kadınlara iş imkanı yaratmak, hem de elde edilecek gelirin bir kısmını bir fona aktarılmak suretiyle devlet okullarının temizlik vs. ihtiyaçlarını karşılamaktır. Beylikdüzü’nün bir kıyı kenti olduğu gerçeğinden hareketle, 1 adet ‘Deniz Müzesi’ kurulması ön görülmektedir. Deniz ve denizciliğe ilişkin materyallerin sergileneceği bu müzede kentin dokusuna farklı bir renk kazandırılmak istenmektedir.

DEMOKRASİ RUHU
‘Sosyal Paylaşım Parkı’ her türlü siyasal, sosyal, kültürel, sanatsal grup ve topluluğun özgürce düşüncelerini ve paylaşımlarını ortaya koyacağı ve yurttaşlarla bir kürsü aracılığıyla iletişim kurabileceği parktır. Demokrasi kültürünün içselleştirilmesi için bu parkın çok ciddi bir işlev üstleneceğini düşünmekteyiz. Hiç bir sınırlama olmaksızın güven içerisinde, her türlü fikrin, görüşün paylaşılabileceği bu park, ‘Demokrasi Ruhu’nun da Beylikdüzü’ndeki yansıması olacaktır. İlçenin nüfusu 250.000’i aşmasına rağmen, henüz ilçede bir devlet hastanesi yapılabilmiş değildir. İlçede bulunan sağlık ocakları ihtiyaca cevap vermekten uzaktır. Devlet hastanesinin yapılabilmesi için kamuoyu oluşturmak ve halkın bu konudaki taleplerinin ilgili bakanlığa ulaştırılması için gerekli çalışmalar yürütülecektir. Ancak devletin varoluş nedenlerinden biri olan ‘kamu sağlığının korunması’ amacıyla, belediye bünyesinde 1 adet sağlık merkezi düşünülmektedir. Vizyon-proje ağıyla ‘İki Nehir Bir Şehir’ projesinde yer alan sağlık merkezi ile kamu sağlığının korunması amaçlanmaktadır.