Gündem İstanbul'da 'kısmi felç'

İstanbul'da 'kısmi felç'

Paylaş
İstanbul'da 'kısmi felç'

İstanbul'da 'kısmi felç'

Akşam saatlerinden itibaren İstanbul'da etkisini arttıran kar yağışı bazı noktalarda hayatı olumsuz etkiledi. Köprülerde, şehiriçi TEM Otoyolu ve D100 karayolunda yoğunluk oluştu. Bağcılar, Bahçelievler ve Bakırköy'de kar araç trafiğinin yavaş ilerlemesine neden olurken yayalar da yürümekte zorluk çekti. Birçok maddi hasarlı kaza meydana geldi.

İstanbul'un özellikle yüksek bölgelerinde etkisini gösteren kar yağışının en yoğun olduğu ilçeler: Büyükçekmece, Küçükçekmece, Beylikdüzü, Avcılar ve Başakşehir. Taksim'de de kar yağışı yoğundu.

Karayolları ve Belediye ekipleri gece boyunca kar küreme çalıması yaptı. Akşam saatlerinde, kar yağışından etkilenmemek için sokağa hazırlıklı çıkan vatandaşlar şemsiyeleri ile korunurken hazırlıksız çıkan vatandaşlar koşar adımlarla yürümek zorunda kaldı.

İPTAL EDİLEN SEFERLER

Boğaz'da gemi trafiği hava muhalefeti nedeniyle tek yönlü devam ediyor. Tehlikeli yük taşıyan gemi ve tankerlere ise geçiş izni verilmiyor. Kar yağışı ve şiddetli rüzgar deniz ulaşımını da etkiledi. Buna göre Bursa-Kadıköy-Kabataş, Armutlu-Armutluk / Yenikapı-Bostancı Bandırma/ Yenıkapı-Bostancı Yenikapı/

Yalova'dan Yenikapı Kartal ve Pendik' e yapılan deniz otobüsü seferlerinin de iptal edildiği bildirildi. Bandırma İDO hızlı feribot ve dış hat deniz seferleri hava muhalefeti nedeniyle iptal edildi.

Gece boyunca aralıksız devam eden kar yağışı yüzünden, kar kalınlığı kentin yüksek kesimlerinde 15 sartimetreye kadar ulaştı.

AKOM'DAN YAPILAN AÇIKLAMA:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) kentteki kar yağışıyla ilgili yazılı bi basın açıklaması yaptı. Kar yağışının öğle saatlerinde etkisini yitireceği belirtilen açıklama şöyle:

"İstanbul'u dün öğle saatlerinden itibaren etkisi alan kar yağışı gece yarısından sonra tipiye dönüşerek sabaha kadar sürdü. Avrupa Yakasında başlayan kar yağışı, Haramidere, Beylikdüzü, Başakşehir, Halkalı bölgelerinde etkili oldu.

Kar yağışı saat 20.00'den sonra Kartal, Ümraniye, Şile, Beşiktaş tesisleri mevkii, Çavuşbaşı, TEM Çakmak mevkiinde tipi şeklinde yağdı. Ancak zincirsiz ve kar lastiği olmayan araçların yolda kalması nedeniyle trafik akışında aksaklıklar yaşandı.

Kar yağışının yoğun etkili olduğu bölgelerde kayan araçlar nedeniyle hasarlı trafik kazaları da ulaşımı etkiledi.

Sabaha kadar süren çalışmalarda, tipi nedeniyle açılan yolar kısa sürede tekrar kapandı. Avrupa Yakasından Anadolu Yakasına takviye kürüme ve tuz serpme ekipleri sevk edildi. Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre, şiddetli kar yağışı öğle saatlerinde İstanbul'u terk edecek. Gece yarısına doğru sıcaklığın düşmesi nedeniyle yollarda buzlanma ve don olayları olacağı tahmin ediliyor. Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü ekipleri, 3619 Personel 884 araç ile kötü hava koşullarıyla mücadele etti.

Sabah saatlerinde kar yağışı nedeniyle herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı. Çevreyolları ve şehir içi trafikte olağan akış yaşandı.

Çalışmalarda, sabaha kadar 4.901 ton tuz 183 ton solüsyon kullanıldı. İlçe Belediyelerine ise 114 ton tuz verildi.

Üst geçitler, İbadethane, Hastane, Otobüs durakları, Metrobüs yolu ve üst geçitler, vapur iskelelerinde de temizlik çalışmaları yapıldı.

Topkapı-Sultançiftliği hattında 4 tramvay aracı 15 dakika aralıklarla çalıştırılarak raylarda donma ve kar birikmesi önlendi. Seferler sabah sorunsuz başladı. Fırtına nedeniyle çeşitli semtlerde devrilen 7 ağaç park ve bahçeler Müdürlüğü ekipleri tarafından kaldırıldı.

Sokakta yaşamı seçin 154 vatandaşımız Alibeyköy Tevfik Aydemir spor salonunda misafir ediliyor. 112 sağlık ekipleri ve zabtı ekipleri tarafından sokaklardan alınan vatandaşlar, banyo, tıraş, sağlık kontrolü, giyim gibi ihtiyatları karşılandıktan sonra misafir ediliyor.

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 14. Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, Ömerli Baraj kapakları açıldı. .

İstanbul'da lodosun etkisi ile eriyen kar ve devam eden yağışlar sebebi ile serbest akışlı olan Ömerli Barajı'ndan akan su 86.4 Hm3 lük bir debi ile son 36 yılın en yüksek debisine ulaştı. Dere yatağına deşarj olan su yağışların etkisine göre daha da artacağından Riva Deresi yatağı boyunca Ömerli ile Çayırağzı mahallesi arasında kalan yerleşim birimlerinde su taşkınları meydana gelebileceği duyuruldu. Ancak sabaha kadar yerleşim yerlerinde önemli bir sorun yaşanmadı"

4