Gündem İstanbul'da poşet yasağı tartışılıyor

İstanbul'da poşet yasağı tartışılıyor

Paylaş
İstanbul'da poşet yasağı tartışılıyor

İstanbul'da poşet yasağı tartışılıyor

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinin CHP’li üyeleri, kent genelinde plastik poşet kullanımının yasaklanması için önerge verdi.

Haberin Devamı

Meclis üyeleri Dr. Hakkı Sağlam, Bülent Soylan ve Nurettin Tan tarafından verilen önergede, her yıl dünyada yaklaşık 500 milyar adet plastik poşet kullanıldığı ve bunun sadece çok küçük bir kısmının geri dönüşebildiği belirtildi.

Plastik poşetlerin doğada yok olmalarının 400 ile bin yıl sürdüğü ve hem bozulmalarındaki uzun süre hem de kullanım miktarının fazlalığı nedeniyle çevre kirliliğinin en büyük nedenleri arasında sayıldığı belirtilen önergede, ayrıca tüketiciler tarafından kontrolsüz kullanılan plastik poşetlerin, canlıların besin zincirlerini olumsuz etkilediği, ekolojik dengenin bozulmasına sebep olduğu ifade edildi.

Önergede, çevreye zararlı bu poşetlerin kullanımının bugüne kadar ABD, Fransa, Hindistan, Tayvan, İrlanda, Kenya, Güney Afrika gibi pek çok ülkede yasaklandığı dile getirilen önergede, şöyle denildi:

Haberin Devamı

"Plastik poşet yerine, bezden üretilen çok kullanımlık torbaların ve filelerin veya poşet kullanımının mutlaka kullanılması gereken hallerde, aynı işlevi gören ve şekil olarak benzemesine rağmen 24 ayda çözünüp, çok daha az çevre sorununa yol açan biyolojik poşet kullanımı teşvik edilmelidir. Bu poşetler, mikroorganizmalar, nem, güneş ışığı, ısı ve oksijenin etkisiyle bulunduğu ortamlarda iki yılda parçalanıp, biyolojik olarak çözünmekte, doğayı daha az kirletmektedirler."

Bu yeni uygulama için, plastik poşetle ilgili yasak kararının ilgili komisyonlarca çalışmalar yapıldıktan sonra Meclis tarafından karara bağlanması istenen önergede, şu taleplerde bulunuldu:

"Meclisin ilgili komisyonlarının raporuna göre, belli bir geçiş sürecinin sonunda karara uymayanlar hakkında 2872 sayılı Çevre Kanunu ile 5326 sayılı Kabahatler Kanunu hükümleri uyarınca yaptırım uygulanmasına başlanması; belediye ekiplerinin, meclis kararı sonrasında, mağazalar, alışveriş merkezleri, semt pazarlarına tebligat yapması; esnaftan çevre dostu ve çok kullanıma uygun torbalar kullanılmasının istenmesi, kent sakinlerinden de plastik poşet yerine çok kullanımlık torba ya da çevre dostu poşetler kullanmalarının istenmesi. Toplumun bilinçlenmesi amacıyla afişler hazırlanması, duyurular ve benzeri yapılması; bu torba, file, poşet ve benzeri materyalin ilk aşamada Büyükşehir Belediyesince dağıtılması ve kullanımının teşvik edilmesi. Belediyenin geçiş dönemini takip eden kısa bir dönem için geri dönüşebilir torba, file ve benzeri ürettirip veya satın alıp maliyetine satış yaparak, satıcılara yardımcı olması."

Haberin Devamı

CHP’li üyelerce verilen önerge, Belediye Meclisi üyelerinin oy birliğiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlık Makamına havale edildi.