Gündem İstanbul'da radyoaktif hırsızlık

İstanbul'da radyoaktif hırsızlık

Paylaş
İstanbul'da radyoaktif hırsızlık

Zeytinburnu'nda hırsızlar tarafından bir inşaat şantiyesinden çalınan ve Radyoaktif kaynak bulunduran yoğunluk-nem ölçüm cihazı TAEK'i (Türkiye Atom Enerjisi Kurumu) harekete geçirdi

Bu gün TAEK resmi sitesinden yapılan yazılı açıklamada resmi de yayınlanan ölçüm cihazını gören veya bulanların kuruma başvurması istendi. TAEK tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bahçelievler Şirinevler Mahallesi M. Fevzi Çakmak Caddesinde faaliyet gösteren bir zemin araştırma şirketine ait içerisinde Cs-137 ve Am-241/Be radyoaktif kaynaklar bulunduran Troxler marka, 3440 model ve 16293 seri numaralı yoğunluk-nem ölçüm cihazının, şirketin Zeytinburnu-İstanbul şantiye alanında 22 Eylül 2013 tarihinde saat 13:00-15:00 arasında, çalındığı söz konusu firma tarafından Kurumumuza bildirilmiştir.

Haberin Devamı

Cihaz; asfalt, otoyol veya havaalanlarında, zemin etütlerinde yoğunluk ve nem ölçümü amacıyla kullanılmaktadır. Cihazın ve taşıma kabının görüntüleri ve teknik bilgileri aşağıda verilmiştir. Radyoaktif kaynaklar bulunduran cihaza ilgisiz ve yetkisiz kişiler tarafından müdahale edilmesi halinde çevre alanlarda meydana gelebilecek radyasyon riskinden dolayı, cihazın bulunmasına yönelik çok yönlü çalışmalar devam etmektedir.

Konu ile ilgili bilgisi olanların veya cihazı görenlerin ivedilikle Kurumumuzun 444 8235 acil durum hattına veya emniyet/kolluk kuvvetlerine haber vermesi halk sağlığı ve çevre güvenliği açısından önem arz etmektedir" TAEK tarafından cihazın çantasına ve kendisine ait iki fotoğraf da sitesinde yayınlandı.

Haberin Devamı

Hasan ERŞAN/DHA