Gündem İstanbul'da sel alarmı

İstanbul'da sel alarmı

Paylaş
İstanbul'da sel alarmı

Bu gece saatlerinden itibaren beklenen aşırı yağış nedeniyle meydana gelebilecek; sel, su baskını, heyelan, yıldırım gibi olumsuzluklara karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları gerektiği bildirildi

Açıklamada "Sel tehlikesi var, herkes dikkatli olmalı, 24 saatte toplamda metrekareye 160 kg. yağış düşmesi bekleniyor. Kuvvetli yağış ilk 6 saat olacak" dedi.

Haberin Devamı

İstanbul'da geçtiğimiz Eylül'de yaşanan sel felaketinde metrekareye 205 kg. yağış düşmüştü. Yağışın bu gece 23.00'da başlaması bekleniyor. Yağış yarın da devam edecek" denildi, vatandaşlar saat 22.30'dan sonra araçlarını kullanmamaları konusunda uyarıldı.

VALİ MUTLU : EN YÜKSEK SEVİYEDE YAĞIŞ

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, bu gece Temmuz ayı ortalamalarının çok üzerinde bir yağış beklendiğini belirterek, “Bu gece beklenen kuvvetli yağış, hem bizim kamu olarak aldığımız tedbirler hem de vatandaşlarımızın alacağı tedbirler noktasında, daha dikkatli olmayı gerektiriyor” dedi.

Mutlu, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden sabah saatlerinden itibaren aldıkları hava tahmin raporlarında, İstanbul'un bu akşam geç saatlerden itibaren aşırı yağış alacağı yönünde uyarının yer aldığını kaydetti.

Haberin Devamı

Bu uyarının, şiddet itibariyle alınabilecek en yüksek seviyede yağış miktarıyla karşılaşılacağı anlamına geldiğini vurgulayan Mutlu, İstanbul'da Temmuz ayı yağış ortalamasına bakıldığında, en yoğun yağışın metrekareye 20-22 kilogram civarında olduğunu, ancak bu gece alınacak yağışın “aşırı yağış” olarak tarif edildiğini ve metrekareye 100 kilogramın üzerinde yağış beklendiğini söyledi.

İDO BAZI SEFERLERİ İPTAL ETTİ

İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) A.Ş'nin internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, bugün saat 17.00'deki Esenköy-Çınarcık/Yenikapı-Bostancı ve saat 17.45'teki Bostancı-Yenikapı/Marmara-Avşa deniz otobüsü seferleri hava muhalefeti dolayısıyla iptal oldu.

Kuzey Ege'deki kuvvetli poyraz, deniz ulaşımını olumsuz etkiliyor. Fırtına nedeniyle, Gökçeada-Kabatepe arasında bugün yapılması gereken 3 araba vapuru seferi iptal edilmişti. Çanakkale-Gökçeada arasındaki deniz otobüsü seferleri de durdurulmuştu.

KRİZ MASASI KURULDU

Sarıyer Belediyesi, İstanbul'da beklenen sağanak ve olumsuz hava koşullarında vatandaşların mağdur olmaması için kriz masası kurdu.

Sarıyer Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, yağıştan en fazla etkilenmesi beklenen ilçelerin başında gelen Sarıyer'de, yaşanması muhtemel sıkıntıların önüne geçmek ve vatandaşların hayatlarına normal seyrinde devam etmelerini sağlamak için kurulan kriz masasında 24 saat esasına göre görev yapılacak.

Haberin Devamı

Kriz masası irtibat telefonları şöyle: 0 212 299 70 72 ve 0 212 299 70 73.

SEL TEHLİKESİ

İstanbul Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, kentte gece saatlerinden itibaren etkili olması beklenen aşırı yağış nedeniyle vatandaşları, önlem almaları konusunda uyardı. İstanbul Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden alınan meteorolojik uyarıda, kentte bu gece saatlerinden itibaren aşırı yağış beklendiğinin bildirildiği kaydedildi.

ARAÇLARINIZI KULLANMAYIN

Meteoroloji yetkilileri saat 22.30'dan sonra vatandaşların araçlarını kullanmamalarını tavsiye etti.

Yağışların olumsuz etkilerine karşı ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının gerekli tedbirleri almaları konusunda uyarıldığı belirtilen açıklamada, meydana gelebilecek muhtemel olumsuzluklara karşı Valiliğin koordinasyonunda ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının teyakkuz halinde olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Konumu gereği, taşkınlara karşı riskli durumda bulunan, daha önce ev ve iş yerlerinde su baskınına maruz kalanların duyarlı olmaları, su tahliye kanalları veya derelere yakın yerlerde araçların park edilmemesi, malzeme bırakılmaması istenen açıklamada, yağış sırasında zorunlu olmadıkça vatandaşların özel araçlarıyla trafiğe çıkmamaları, toplu taşıma araçlarını kullanmaları, zorunlu olarak özel araçlarıyla trafiğe çıkacakların önce hava ve yol durumu ile ilgili haberleri takip etmeleri hatırlatıldı.

Açıklamada, riskli bölgelerdeki bodrum katlarında faaliyet gösteren iş yerlerine malzeme bırakılmaması ve çalışma yapılmaması istendi. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, Kuzeybatı kesimler ile Orta ve Doğu Karadeniz kıyıları, Amasya, Çorum, Artvin ve Ardahan çevrelerinde sağanak ve gökgürültülü sağanak şeklinde görülecek yağışların, öğle saatlerinde Trakya, Batı Karadeniz'in iç kesimleri, Çanakkale, Çankırı ile İstanbul'un Çatalca ve Silivri ilçelerinde, akşam saatlerinden itibaren Marmara'nın kuzey ve doğusu, Bolu, Düzce, Zonguldak, Karabük, Bartın ile Ankara'nın Beypazarı, Nallıhan, Çamlıdere, Kızılcahamam ve Güdül ilçelerinde kuvvetli, gece saatlerinde İstanbul il genelinde aşırı olması bekleniyor.

Haberin Devamı

Hava sıcaklığı Trakya'da hissedilir derecede (5 ila 7 derece) olmak üzere Marmara ve Kıyı Ege'de azalacak, diğer kesimlerde önemli bir değişiklik olmayacak. Rüzgar genellikle kuzey ve kuzeydoğu, Akdeniz'in kıyı kesimleri ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da güney ve güneybatı yönlerden hafif arasıra orta kuvvette, öğle saatlerinden itibaren Marmara ile yağış alan yerlerde yağış anında kuvvetli olarak esecek.

ANKARA'NIN BATI İLÇELERİNDE KISA SÜRELİ KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Ankara'nın batı ilçelerinde kısa süreli kuvvetli yağış beklendiği bildirildi. Açıklamaya göre, Ankara'nın; Çayyolu , Sincan, Nallıhan, Beypazarı, Güdül, Çamlıdere ve Polatlı ilçelerinde yağış anında kuvvetli rüzgarlarla birlikte kısa süreli gökgürültülü sağanak ve dolu yağışı beklendiğinden ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları gerektiği belirtildi.