Yaşam İstanbul'da tango rüzgarı

İstanbul'da tango rüzgarı

Paylaş
İstanbul'da tango rüzgarı

Bundan on yıl önce 'tango' deyince akla sadece Arjantin, Paris ve Berlin geliyordu. Ancak bugün İstanbul da önemli tango merkezlerinden

Hatırı sayılır genişlikte bir tango camiasının bulunduğu İstanbul’a dünyanın en ünlü tangocuları ders vermeye geliyor, öğrenciler dünyadaki tango festivallerini takip ediyor. 30 Haziran’da başlayacak 7. Uluslararası İstanbul Tango Festivali, bu yıl da 50’ye yakın ülkeden dansçıların katılımıyla, şovlarıyla nefes kesen Arjantinli usta tango dansçı ve eğitmenlerini ağırlamaya hazırlanıyor...

Tangonun anavatan Arjantin...

Tangonun tarihi 19. yüzyıla dayanıyor. Arjantin- Buenos Aires’te doğan tango, adını Buenos Aires’te yaşayan Afrika kökenli bir topluluktan almış. Eski Afrika dans figürlerinden beslenen tango, gelişimi sırasında bölgede bulunan birçok göçmen kültürden etkilenmiş.
Buenos Aires ve Montevideo dolaylarında başlayan tango, zamanla popülerleşip sokaklar ve sahnedeki yerini almış. Binlerce Avrupalı göçmenin yaşadığı varoşlara kadar yayılan bu dans, tango dansçıları ve orkestraları sayesinde 20. yüzyılın başlarında Avrupa’da yükselişe geçmiş.

İlk olarak Paris’te başlayan tango çılgınlığı, sonrasında Londra, Berlin ve diğer Avrupa başkentlerinde de salgın gibi yayılmış. Aşkın ve tutkunun dansı olarak bilinen tango, 1920’lere doğru da Finlandiya ve New York’ta önem kazanmış. Finlandiya ve New York’ta daha az beden teması içermesiyle ‘salon tangosu’ doğmuş.

Avrupa’da diğer dansların yükselişe geçmesi ve sinemanın icadı ise zamanla tangonun düşüşünü hazırlamış. 1929’da tüm dünyayı etkileyen büyük ekonomik buhran tangonun anavatanı Arjantin’de dahi popülaritesini azaltsa da, 1950’lerde Juan Peron hükümetinin tangoyu, milli değer ve ulusal gurur meselesi haline getirmesi ona altın çağını yaşatmıştır.

Peron hükümeti sonrası, Arjantin’de yaşanan askeri diktatörlük, halkın sosyal mekanlarda toplanmasının yasaklanması, Rock and roll çılgınlığı tangoyu az da olsa unutturmuş, ancak 80’lerde Paris’te sahnelenmeye başlanan ‘Tango Argentino’ isimli şov tüm dünyayı tango öğrenmeye itmiştir.

Paris, Berlin gibi İstanbul da tango merkezi

Türkiye’de de durum farklı değil. Bundan on yıl önce sadece yurt dışında öğrenilebilen bir dans çeşidi olduğu düşünülen tango, Türkiye’de bugün pek çok kişinin tutkunu olduğu bir dans. Son yıllarda gittikçe genişleyen Türkiye’deki tango camiası başta Arjantin olmak üzere, pek çok Avrupa şehrinde workshoplara ve festivallere katılıyor. Böylece farklı stiller öğrenip ülkemizde de tangoyu yakından tanımak isteyenlere öğretiyorlar. İnternet sayesinde dünyada kabul görmüş isimlerle kontakt kuran eğitmenler, yurt dışına onları ziyarete gidiyor, workshoplara katılıyorlar. Türkiye’de hala tangoyu sokakta icra edenleri görmüyoruz ama İstanbul da, Buenos Aires, Paris, Berlin gibi dünyanın tango merkezlerinden biri haline geldi. Öyle ki artık Türkiye’nin de hatırı sayılır uluslararası bir festivali, tango okulları ve eğitmenleri var.

7. Uluslararas tango festivali

2004 yılından beri ünlü tango okulu El Encuentro’nun düzenlediği uluslararası tango festivalinin bu yıl 7.’si düzenleniyor. 7. Uluslararası İstanbul Tango Festivali, bu yıl da 50’ye yakın ülkeden dansçıların katılımıyla, şovlarıyla nefes kesen Arjantinli usta tango dansçı ve eğitmenlerini ağırlamaya hazırlanıyor.

Dört gün sürecek bu organizasyonda dans geceleri, şehrin zengin kültürel mirasına ışık tutan mekanlarda gerçekleşecek. 30 Haziran’da başlayacak festival, 3 4 Temmuz’a kadar tango severleri biraraya getirecek.

7. Uluslararası İstanbul Tango Festivali, 30 Haziran’da Dalyan Kulüp’teki açılış milongasıyla başlıyor. Daha fazla bilgi için www.tangoencuentro.com adresine bakabilirsiniz.

Tango öğrenebileceğiniz bazı yerler:
Tango neon: (0216) 348 46 42
Tango Türk: (0532) 664 88 36
Danset Boutique: (0216) 359 70 97
Tango Encuentura (0532) 583 28 24
Tangotek (0535) 876 50 50
www.melinyselim.com
http://www.tangoturkey.com/
http://www.arjantintango.com/

2

Haberin Devamı