Yaşam 'İstanbullu' kime denir?

'İstanbullu' kime denir?

Paylaş
'İstanbullu' kime denir?

Pek çok faktörün etkisiyle İstanbulluların yaşam alışkanlıkları da değişti. Peki değişen İstanbul'u ve İstanbulluyu nasıl tanımlamak gerekiyor?

Yıllar içinde İstanbul gibi İstanbullular da değişti. Azınlıkların ayrılması, köyden kente göç, darbeler, modernizm, teknolojideki gelişmeler gibi faktörlerle birlikte İstanbulluların yaşam alışkanlıkları da farklılar gösterdi. Artık İstanbul için yeni bir İstanbullu tanımı bulmak gerekiyor. İstanbul Life dergisi de yıllar içinde değişen İstanbul’u ve İstanbulluları mercek altına alarak, yeni tanımı bulmaya çalıştı.

Kasım sayısında “İstanbullu kime denir” başlığıyla yayımlanan yazıda muhabir Başak Görgün, İstanbul’dan ilham alan yazarlara, sosyologlara, akademisyenlere İstanbul’un ve İstanbulluların yeni tanımını sordu:

Haberin Devamı

HERKES YABANCIDIR

- Oya Baydar (Yazar):
“Bu şehirde herkes, şehrin ilk kuruluşundan beri uzaklardan gelmiş yabancıdır. Şehir onu kendi potasında eritir, birkaç kuşak sonra da kendi aynasında yansıtır. Binlerce yıl boyunca, her kuşak yeni gelenlere bakıp ‘İstanbul’da İstanbullu kalmadı‘ diye şikâyet eder kendi yabancılığını unutup. Oysa hepsi İstanbulludur artık... İstanbul değişimdir; ama tıpkı ebrunun renklerinin suda sürekli devinim halinde değişmesi, her devinimde yeni bir ahenk yaratması gibidir İstanbul’da değişim. Öz hep aynı kalır. İstanbul mucizesi de budur zaten.”

MEMLEKET KADAR

-Hakkı Devrim (Gazeteci):
“Kızıltopraklıyla Karagümrüklü aynı İstanbullu değil. İstanbul nerdeyse memleket kadar bir şehir. İstanbul’da doğup büyümüş herkesi gerçek İstanbullu olarak kabul edelim öyleyse, derim ama İstanbul’un semtlerini ve semtler arasındaki farklılığın da unutulmaması gerekir.”

Haberin Devamı

KESİN TARİF ZOR

-Prof. Dr. Nilüfer Narlı (Sosyolog):
“Gerçek İstanbullu en az iki nesil İstanbul’da doğmuş ve büyümüş birisine diyebiliriz. İstanbul’un tanımındaki değişiklik, İstanbul’un artık kültürel bir kent olmasıdır. İstanbul’da çeşitlilik arttığı için İstanbullunun da kesin bir tarifinin yapılması çok zor.”

RUHUNU ANLAYANLAR

- Elif Şafak (Yazar):
“Gerçek İstanbullu bu şehri yürekten severek yaşayan, hikâyelerine, tarihine, ruhuna kıymet veren ve özen gösteren herkese denir. Benim için İstanbullu demek, öyle ailesi beş göbektir İstanbul’da yaşayan ya da çocukluğu burada geçen insan demek değildir illa. Ben bu şehre sonradan gelip de, aşkla tutkuyla bağlanan çok insan biliyorum. Onlar da İstanbullu. Bu şehrin ruhunu ve ritmini anlayan, hisseden ve sahiplenen herkes İstanbullu.”

BİR ÇOK KÜLTÜRLÜLÜK

- Prof. Dr. Osman Senemoğlu (GS Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı):
“İstanbul yaşamının temeli ‘sevgi, saygı, hoşgörü, terbiye’ kavramlarına dayalı tarihsel bir çok kültürlülüktü. Bugün İstanbul’da hoyratça yaşanıyor. Bugün İstanbul’da İstanbullu olmamakla övünen bunu bir gururlanma kaynağı sanan kitleler yaşıyor.”

Haberin Devamı