Gündem İstanbullu "kırmızı ışık"ta geçiyor

İstanbullu "kırmızı ışık"ta geçiyor

Paylaş
İstanbullu "kırmızı ışık"ta geçiyor

2007'de uygulanan Elektronik Denetleme Sistemi'ne göre İstanbul'da en çok kırmızı ışık ihlali yapıldığı belirlendi

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin hazırladığı "Bilgi Kartları" adlı kitaptan edindiği bilgiye göre, kentin 407 kilometresi belediyeye ait 1161 kilometrelik fiber optik ağ altyapısı bulunuyor.

Haberin Devamı

Kent genelinde 1500’ün üzerinde kavşakta sinyalizasyon sistemi yer alıyor. 114’ü kırmızı ışıklarda olmak üzere, emniyet şeritleri ve tramvay yolları dahil toplam 145 noktada EDS kamera sistemi ile denetleme yapılıyor.

Trafik kameraları ile trafik sensörleri, yol durumunu trafik kontrol merkezine gönderiyor. Sensörler, manyetik dalgalarla araçların hiz bilgisini ve ortalama araç sayılarını 2 dakikada bir trafik kontrol merkezine iletiyor. Böylece trafik yoğunluğu belirleniyor, açık kapalı yollar görülüyor, araçların yoğunluğuna göre seyahat süreleri veriliyor. Alternatif yollara ilişkin seyahat süresi bilgileri de sunuluyor.

Kentte 370 adet trafik ölçüm sensörü, 420 adet trafik izleme kamerası bulunuyor. Her gün yaklaşık 100 bin kişi, "www.tkm.ibb.gov.tr" web sitesinden trafik durumunu öğreniyor. 1 milyona yakın kişi, cep trafik uygulamasını telefonuna yükledi.

Haberin Devamı

Hafriyat, atık transfer ve tıbbi atık araçları da merkez üzerinden 24 saat boyunca izleniyor.
İstanbul’da ayrıca 1149 noktada 3 bin 958 MOBESE kamerası bulunuyor.
Mobil EDS uygulaması da yakında başlayacak. 2 adet mobil EDS, faaliyete geçmek için hazır durumda bekliyor.

-EN ÇOK KIRMIZI IŞIK İHLALİ YAPILIYOR-

Geçen yıl EDS ile takip sonucunda 415 bin 498 adet trafik kuralı ihlali karşılığında toplam 44 milyon 679 bin 72 TL para cezası kesildi.
Kırmızı ışık ihlali, 2010’da geçen yıllarda olduğu gibi en çok ihlal edilen trafik kuralı oldu. Geçen yıl 243 bin 964 sürücü kırmızı ışıkta hiç durmadan geçerken, 13 bin 572 kişi de stop çizgisi üzerinde durarak kırmızı ışık ihlali yaptı.

EDS uygulamasının başladığı Nisan 2007 ile 31 Aralık 2010 tarihleri arasında toplam 1 milyon 113 bin 271 adet trafik kuralı ihlaline toplam 124 milyon 28 bin 367 lira para cezası uygulandı.

Yaklaşık 4 yıl içinde 845 bin 881 kırmızı ışık ihlaline 104 milyon 105 bin 909, 136 bin 245 emniyet şeridi ihlaline 9 milyon 473 bin 266, 105 bin 572 tramvay yolu ihlaline 6 milyon 535 bin 22 ve 25 bin 573 hız tespit sistemi ihlaline 3 milyon 914 bin 170 TL para cezası kesildi.
4 yılın ortalamasına bakıldığında da ihlal edilen trafik kuralları içinde kırmızı ışık ihlali birinci sırada geliyor.

Haberin Devamı

EDS uygulaması ile tespit edilen kırmızı ışık, emniyet şeridi, tramvay yolu ve hız limiti ihlallerine cezai işlem uygulamak, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü sorumluluğunda gerçekleştiriliyor.

Halıcıoğlu kavşağında test aşamasında olan ve dünyadaki en ileri sinyalizasyon tekniği olan akıllı kavşak sistemi, teste tabi tutularak İstanbul için geliştiriliyor.

Bu sistemle kavşağa her koldan yaklaşan araç sayısı sensörler ile belirleniyor. Bu bilgi, sinyal denetleyici cihazlara bildiriliyor. Böylece kavşaklardaki yoğunlukları ölçerek hangi kavşağa yeşil ya da kırmızı verileceğini, ışık sürelerinin ne kadar olacağını kavşak kendisi belirliyor.
Bu sayede kavşakta araç yokken boşuna bekleme yaşanmayacak. Bu sistem, tamamen akıllı yazılımlar tarafından yürütülüyor.

-KORİDOR HIZ İHLAL TESPİT SİSTEMİ-

Türkiye’de ilk kez İstanbul Büyükşehir Belediyesi mühendislerince geliştirilen bu sistem, genellikle hız limitinin aşılması sonucu kazaların meydana geldiği yollarda uygulanacak.

Haberin Devamı

Ana arterler üzerine yerleştirilen görüntü tabanlı plaka tanıma sistemi sayesinde, araçların sabit hız kontrolü değil, seyahat süresi boyunca yaptığı ortalama hızının tespiti yapılacak.

Böylelikle sürücülerin, EDS’ye yaklaşırken hızlarını düşürerek cezadan kaçabilmesi engellenecek. Artık 2 EDS arasındaki ortalama hız limiti baz alınıyor. Böylece tüm mesafe boyunca yapılmış ihlal belirlenebiliyor.

Sistem geçen yıl Kasım ve Aralık itibarıyla 2 noktada, Ataköy sahilyolu ve Sarıyer Çayırbaşı’nda uygulanıyor. Bağdat Caddesi’nde de test çalışmaları sürüyor.

Nesime Ergönen - AA