Dünya İstanbul'u dünyaya rezil eden adam

İstanbul'u dünyaya rezil eden adam

Paylaş
İstanbul'u dünyaya rezil eden adam

National Geographic muhabiri Conor Woodman dünyayı gezerek turistlerin maruz kalabilecekleri dolandırıcıkları araştırıyor. Bu sefer İstanbul'da olan Conor, dolandırıcıların kolay yoldan nasıl para kazandığını gösterdi

National Geographic’in sunucusu Conor Woodman, 'Dolandırıcılar Şehri' belgeseli için dünyanın farklı şehirlerine yolculuk ediyor ve turistlerin maruz kalabilecekleri hırsızlık, dolandırıcılık ve hileleri araştırıyor.

Haberin Devamı

GİZLİ KAMERAYLA DOLAŞIYOR

Conor gittiği şehirlerde gizli kamerayla dolaşıyor. O şehrin yer altı dünyasına girerek dolandırıcıların kolay yoldan nasıl para kazandığını ve kurbanlarını kandırmak için kendilerine özgü yöntemleri nasıl ustalıkla programında gösteriyor. Conor, daha önce Roma, Marakeş, Prag, Buenos Aires, Barcelona, Rio, Delhi şehirlerin de yer altı dünyasına inmişti.

BOĞAZ'DA TURİSTE KAZIK


Conor Woodman ilk olarak Eminönü’nde turistlerin taşındığı tekneleri peşine düşüyor. “30 metrelik tekneyle Boğaz’ın her iki yanını 1 saat boyunca gezdiriyoruz” diye kandırılan turistler 5 metrelik tekneye doluşturulunca grup isyan ediyor. Bunun üzerine turistler biraz daha büyük bir tekneye alınıyorlar.

Haberin Devamı

BİRADAN 3 BİN LİRA ALDI

Programda Beyoğlu’ndaki semtine de uzunca vakit ayırılıyor. Beyoğlu'nda sunucuya yaklaşan birkaç kişi “Bira içer misiniz?” diye soruyor. Sonra da bir bara götürüyorlar. Barda iki biraya 1500 lira hesap geliyor.

CONOR'LA İŞ BİRLİĞİ YAPAN TÜRK

Conor Woodman, bir dolandırıcıyla iş birliği yaparak, Turistleri kandırmak için kullanılan kurnaz yöntemleri ve işin taktiklerini öğrenmeye de unutmuyor. 'Nuri' takma adlı kişi önce sistemi anlatarak, “Yaptığımız şey hanutçuluk. Turistleri alır bir bara götürür adam başı para alırız. Turiste, ödeyebileceği oranda fatura çıkarılır. Bazıları bütün bir gece barda kalır 4 bin 5 bin lira para bırakır. Bazıları daha az öder. Biz de ödedikleri hesaba göre yüzde alırız.”

İSPANYOL TUZAĞA DÜŞÜYOR

Conor Woodman, Nuri ve üçüncü bir kişi bu kez yaptıkları işi uygulamalı olarak sahaya inerek gösteriyor. Oltaya ilk takılan bir İspanyal genci oluyor. Bir süre sohbet ediyorlar. 25 yaşındaki genç, dünyayı çok küçük bir bütçeyle gezdiğini anlatıyor. Nuri, turist genci gece kulübüne götürüyor. Birkaç bira içiyor ve çocuğa 600 TL hesap geliyor. “Bu kadar olmaz ki” diye itiraz ediyor. 300 lira ödeyip çıkıyor. Bütün bunları Nuri ve üçüncü kişinin gizli kamerasından gösteriyor. Nuri, çıkıp bu olanları BBC ekibine anlattı. “Turist çocuğun çok parası olmadığı için ancak olanı aldılar. Az oluduğu için ancak bu kadar soyulabildi. Hiç vicdan azabı çekmiyorum. Bu işten benim payıma da 100 TL düştü. Yağlı bir müşteri olsaydı payıma düşen de o oranda artıyor” diyor.

'NEDEN BAŞKA İŞ YAPAYIM?'

“Niye başka bir iş yapmıyorsun” diye soran Conor Woodman’a Nuri şöyle yanıt veriyor: “İstanbul’a Doğu’dan geldim. Ayakkabı boyacılığı yaptım. Çok zor şartlarda çalıştım. Şu anda bu işi yaparak iyi kazanıyorum. Neden başka bir iş yapayım ki.” Program yapımcısı programı kapatırken “İstanbul’a gidecekseniz bütün bunlara dikkat edin ve dolandırılmayın” diye uyarıyor. 'Dolandırıcılar Şehri'nin İstanbul bölümü önceki gün yayınlandı. Tekrarı 8 Aralık Cumartesi günü saat 19.00'da yayınlanacak.

PROGRAM KURGU

Conor'ın yaptığı programa İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden yanıt geldi. Yetkililer görüntüleri izlediklerini, programın kurgu olduğunu ve daha fazla yorum yapmak istemediklerini söylediler.

Haberin Devamı