Pazar Postası İstanbul'un incisi Boğaz'da yalı sefası
Paylaş
İstanbul'un incisi Boğaz'da yalı sefası

Osmanlı döneminden beri zenginlerin göz bebeği olan yalılar, popüleritesini ve değerini hala ilk günkü gibi koruyor

İstanbul Boğazı’nda 366’sı tarihi eser niteliğinde, 234’ü de kagir olmak üzere toplam 600 yalı bulunuyor. En çok yalıya Türkiye’nin en önemli ailelerinden Sabancılar sahip. Ailenin sahip olduğu 18 yalının değerinin 800 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor. Aile içinde en fazla yalıya sahip olan isim Yalçın Sabancı. Boğaz’da 5 yalısı bulunuyor. Ailenin diğer yalıları ise Vaniköy, Kandilli, Beylerbeyi, Yeniköy, Kuzguncuk ve Anadoluhisarı’nda yoğunlaşıyor. Sabancılar’dan sonra sırayı Yalçın Ailesi alıyor. Ailenin Boğaz’da 5 adet yalısı bulunuyor. Kibar ve Koç Ailerinin de 5’er yalısı var. Pek çok zengin iş adamı da oturmak için Boğaz’ın iki yakasından birindeki yalılardan birini tercih ediyor. Sinpaş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, 300 yıllık bir tarihi geçmişe sahip olan Beykoz’daki Kadim Rıfat Paşa Yalısı’nda oturuyor.

Haberin Devamı

Kanlıca Vapur İskelesi ile Sahaflar Yalısı arasında yer alan bu yalı, 18’inci yüzyılda Rıfat Paşa’nın babası Hacı Ali Bey tarafından yaptırılmış. 4 bin 250 metrekare bahçe içerisinde 680 metrekare alana sahip olan yalının yeniden inşaası 7 yıl sürdü. Orjinaline sadık kalarak yenilenan yalının sadece varak işlemeleri bir yılda tamamlandı. 1697 yılında Amcazade Hüseyin Paşa tarafından yaptırılan ve Boğaz’ın en eski yalısı olan Amcazade Hüseyin Paşa Yalısı 2007 yılında, İstanbul’un kültür mirasının korunmasına katkıda bulunmak amacıyla, iş adamı Ali Ağaoğlu tarafından yap-işletdevret modeliyle alındı.

Restorasyon çalışmaları hala orijinal mimariye ve tarihi dokuya uygun şekilde devam ediyor. 2011 yılı içinde restorasyon çalışmalarının tamamlanması beklenen Amcazade yalısı 5 binadan oluşuyor. Ağaoğlu, çalışmalar tamamlandıktan sonra burada İstanbul’un en gözde otellerinden birini işletecek. Vaniköy’de de bir yalı sahibi olan ünlü iş adamı Ali Ağaoğlu’nun kendisi de bu yalılarından birinde yaşayacak. Boğaz’daki yalılar en çok Sarıyer tarafında yoğunlaşıyor. Sarıyer’de bugün toplam 136 yalı var.

Haberin Devamı

Sarıyer’in ardından en çok yalıyı Beykoz, Üsküdar ve Beşiktaş barındırıyor. Beykoz’da 109, Üsküdar’da 84, Beşiktaş’ta ise 37 adet tarihi eser niteliğinde yalı var. Boğaz’daki toplam birinci sınıf tarihi yalı sayısı Beykoz’da 18, Üsküdar’da 24, Sarıyer’de 41 ve Beşiktaş’ta 6 olmak üzere 89 adet. İkinci sınıf tarihi yalıların ise 64 tanesi Beykoz’da, 20 tanesi Üsküdar’da, 74 tanesi Sarıyer’de, 30’u da Başiktaş’ta yer alıyor. Üçüncü sınıf tarihi eser niteliği taşıyan toplam 69 yalının ise 27’si Beykoz’da, 20’si Üsküdar’da, 21’i Sarıyer’de, biri de Beşiktaş’ta bulunuyor.

Yalılar alıcı bekliyor

Boğaz’ın en görkemli yalılarından Burhanettin Efendi ve Abud Efendi Yalısı alıcı bekliyor. 20 yıldır Erbilgin Ailesi’ne ait olan Şehzade Burhanettin Efendi Yalısı, internet üzerinden satışa çıkarıldı. 3 bin metrekarelik alana ve 64 odaya sahip olan dört katlı yalının değeri 100 milyon dolar. Dünyanın en pahalı 7’nci yalısı olarak gösterilen Erbilgin Yalısı alıcı bulursa Türkiye’de bugüne kadar internetten yapılmış en büyük alışveriş gerçekleşmiş olacak. Kandilli-Göksu arasında yer alan Abud Efendi Yalısı ise 5 yıldır alıcı bekliyor. Dolmabahçe Sarayı’ndan esinlenerek inşa edilen görkemli Abud Efendi Yalısı’nın sahibi, 2007 yılında vefat eden, Salat yağlarının sahibi rahmetli İsmail Özdoyuran. Yalı 1997’de ilk kez 20 milyon dolara satılığa çıkarıldı. Yalının bugünkü değeri ise 45 milyon dolar civarında.

Haberin Devamı

Yeni sakinler

- Anadoluhisarı İskelesi’nin hemen yanı başında yer alan, Evgin Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’nin sahibi Pamir Sezener’e ait Köseleciler Yalısı, Akkanat Holding’in sahibi Ali Akkanat tarafından satın alındı.

- Merhum Hacı Ömer Sabancı’nın kardeşi merhum Hacı Mehmet Sabancı’nın oğlu Kaya Sabancı’nın Kandilli’de ‘İkiz Yalı’ olarak anılan yalısı, Erikli Su’nun ortaklarından Hasan Aslanoba tarafından 16 milyon Euro’ya satın alındı.

- Birsen Alemdar’ın varisi olduğu Beykoz’daki Yüzüklü Yalısı’nın yeni sahibi, Dalkıran Grup’un patronu Yaşar Dalkıran oldu.

Haberin Devamı

- Tarabya’da yer alan 131 yıllık Manas Efendi Yalısı’nı ise geçtiğimiz günlerde 2 milyon 300 bin lira karşılığında Erdal Aslan Menemenlioğlu satın aldı.

(Bu yazı 07.2-11.2010 tarihli Pazar Postası'ndan alınmıştır.)