Gündem İşte AK Parti'nin Meclis'e sunduğu yeni Anayasa metni

İşte AK Parti'nin Meclis'e sunduğu yeni Anayasa metni

Paylaş
İşte AK Parti'nin Meclis'e sunduğu yeni Anayasa metni

AK Parti ve MHP'nin anlaştığı Yeni Anayayasa paketi saat 17.30'da Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Önerilen anayasa teklifinde seçimlerin ne zaman yapılacağı, HSYK atamaları ve MGK ile ilgili önemli değişiklikler var...

AK Parti ve MHP'nin Meclis Başkanlığı'na sunduğu Anayasa değişiklik paketi ile ilgili bugün saat 18.00'da Ak Parti'li Abdülhamit Gül ve MHP'li Mehmet Parsak, ortak bir açıklama yaptı.



Ak Parti Abdülhamit Gül şunları söyledi: 21 maddelik yeni anayasa teklifimizi sunduk. 316 AK Parti milletvekilinin imzasıyla teklifimizi Meclis Başkanlığı'na sunduk. Bu teklifin tüm milletimize hayırlı olmasını Allah'tan niyaz ediyorum. 2007 referandum sonrası bir fiili durum ortaya çıktı. Milletimiz Cumhurbaşkanını ben seçeceğim diyerek kanaatini ortaya koydu. Bu seçimle birlikte yürütmede iki başlılık ortaya çıktı. Şu anda yaşanan tabloda Türkiye'de bir hükümet krizinin olmaması iktidarda tek partinin olmasından dolayıdır. 7 Haziran gerçeğini göz önüne bulundurduğumuzda yürütmenin bir rejim krizine dönüşme riski karşımızda duruyordu. Bu anlamda yaşanan krizi ortadan kaldırmak için bu düzenleme yapıldı.



GENÇ VE DİNAMİK BİR ANAYASA OLACAK


Bu metin bir uzlaşı metnidir. Milletimiz o gece devletine ve ülkesine bağlılığını ve bu devletin bekaasını savunarak bize dedi ki sizler de vesayet anlamındaki sorunları ortadan kaldırın diye ödev verdi. Çok uzun tutmayacağız. Bu anayasa metninde gençlerin anayasası diyebileceğimiz bir anayasa metni var. Genç ve dinamik bir anayasa olacak. Güçlü yasama ve güçlü yürütme dedik.

Biz CHP'nin de içinde olduğu görüşmelerimizde üzerinde anlaştığımız 7 maddelik düzenlemeyi de teklifimize kattık. HSYK konusunda bir mutabakat gerçekleştirdik. HSYK'da da kürsü seçimini kaldırarak Meclis'in HSYK üyelerini seçeceği bir teklifle Meclis'i daha da güçlendirme adımıdır. Bu her iki partinin ortak uzlaşı metnidir. Beraber taşın altına elimizi koyduk. Ak Parti'nin bu desteğinin Meclis'te büyük destek göreceğini düşünüyorum.

MHP'li Mehmet Parlak şunları söyledi: 82 anayasası sürekli tartışılan bir anayasa. 100'ün üzerinden maddesi değişti. Bununla birlikte tarihi sürecine atıf yaparken 2007 yılında yapılmış Anayasa değişikliği ki 367 krizini kimlerin çıkardığı malumdur, sonrasında yapılan anayasa değişikliğiyle yeni bir boyut kazanmıştır. Burada tarihsel sürecini değerlendirirken özellikle 2011'den sonraki sürecin iyi analiz edilmesi gerekir.

"2011'DEKİ ANAYASA ÇALIŞMALARINDA TÜRK ANAYASAI OLDUĞU UNUTULMUŞTU!"


2011 yılındaki yeni anayasa çalışmaları ne yazık ki anayasamızın Türk anayasası olduğu unutulmuştur. Milli ve üniter devletle ilgili tanımlamaların değiştirilmesi teklif edilmişti. Hükümet sistemi de teklif edilmişti. 2012 yılında Başkanlık sistemi uzlaşma komisyonuna sunulmuştu. Bugün geldiğimiz nokta itibariyle artık Anayasamız Türk anayasasıdır. Değiştirilmesi teklif edilemeyecek ilk 4 maddesi tartışma konusu değildir. Milli ve üniter devlet tartışma konusu değildir. Ve sadece hükümet sistemi odaklı bir Anayasa yenilenmesi süreci yürütülmüştür.

En son saat 17.30 itibariyle mutabakatı ortaya konan metin AK Parti tarafından Meclis Başkanlığı'na sunulmuştur. Sürecin önce Meclis'te sonra Türk milletinin vicdani kanaatinde değerlendirileceğini ve Türk milletinin vereceği her kararın MHP'nin başının üzerinde olduğunu ifade etmek isterim.


Ak Parti, teklifi Meclis Başkanı'na böyle sundu (Altta)


PEKİ, TEKLİFTE NELER VAR?


AK Parti'nin MHP'ye önerdiği anayasa değişiklik teklifine göre Cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimler 2019 yılının kasım ayında yapılacak.

* Cumhurbaşkanı yürütmenin başı olacak ve başbakanlık kalkacak. Partisiyle ilişiği kesilmeyecek cumhurbaşkanının kararname çıkarma yetkisi olacak.

* Cezai sorumluluğu olacak cumhurbaşkanının Yüce Divan'a sevki için de kademeli formül öngörülüyor.

* Cumhurbaşkanının parti üyeliği 2018'de, cezai sorumluluğu 2019'da başlayacak.

* Milletvekili sayısı 2019 sonrası için 600 olarak öngörülürken yedek vekillik de teklifte yer alıyor. Seçilme yaşı ise 18'e düşüyor.

* Bazı düzenlemelerin referandumdan hemen sonra hayata geçmesi, sistem değişikliği ile ilgili düzenlemelerin de seçimlerin yapılacağı 2019 yılında hayata geçmesi öngörülüyor.

* Yerel seçimler 2019'un mart ayında yapılacak.

* HSYK'nın seçim sistemi değişecek.

* Askeri yargı kalkacak.

* Anayasa Mahkemesi'ndeki askeri yargı üyeliği sona erecek. Mevcut üyelerin görev süresi devam edecek. Süre bitişinde AYM 15 üyeden oluşacak.

* Jandarma Genel Komutanlığı MGK'dan çıkacak.


ADIM ADIM MECLİS'TEKİ SÜREÇ


AK Parti'nin yeni Anayasa teklifi Meclis Başkanlığı tarafından önce komisyona gönderilecek. Komisyondan geçtikten sonra teklif Meclis Genel Kurulu'na gelecek. Yaklaşık 21 maddelik teklifin her bir maddesi Anayasa değişikliği olduğu için 2 defa oylanacak. Bu oylamalar tamamlandıktan sonra teklifin tamamı oylanacak ve eğer teklif kabul edilirse yasallaşmış olacak.


İstanbul Esenyurt'ta toplu açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni Anayasa teklifiyle ilgili şöyle dedi:

"Bugün yanılmıyorsam hükümet, yeni anayasayla ilgili hazırlıkları Parlamento'ya sunacaklardı. Temennim odur ki Parlamento'dan bu, şöyle başarılı bir referandum oylamasıyla, 330'u aşacak şekilde geçer ve ondan sonra da Parlamento bunu milletimize taşıyacak, milletimize gelir. Bütün bunlara hazır mısınız? İnşallah Parlamentomuz da buna hazır olduğunu sizlere getirmek suretiyle ortaya koyar. Milletimiz için hayrolsun, ülkemiz için hayrolsun. İnşallah yeni bir dönemin başlangıcı olsun."