Gündem İşte Avrasya Tüneli'nin güzergâhı

İşte Avrasya Tüneli'nin güzergâhı

Paylaş
İşte Avrasya Tüneli'nin güzergâhı

İstanbul'da iki kıtayı denizin altından karayoluyla birleştirecek Avrasya Tüneli'nin geçeceği güzergâhlar belli oldu. Buna göre, projeden en fazla etkilenecek yer Kumkapı Balık Pazarı

Asya ile Avrupa yakasını denizin altından karayolu ile bağlayacak Avrasya Tüneli’nin Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi (ÇSED) Raporu’na göre, proje yaklaşık 67 hektar büyüklüğündeki bir araziyi kalıcı şekilde kullanacak.

Avrasya Tüneli Projesi, İstanbul Boğazı’nın deniz tabanının altında, İstanbul’un Avrupa ile Asya yakasındaki sahilleri arasında kalan 5,4 kilometre uzunluğunda karayolu tüneli ile toplam 9.2 kilometre uzunluğundaki mevcut yolların tünele girişlerini sağlamak üzere genişletilmesinden oluşacak. Yol güzergahı toplam 14.6 kilometre olacak.

Haberin Devamı

Balık pazarından geçecek

Proje için Yenikapı Feribot Terminali, Balıkhan Camisi ve Kennedy Caddesi boyunca uzanan araç park yerleri ve otobüs tesislerinden arazi alınacak. Feribot terminali ve cami işletimde kalacak. Sadece park yerleri ve otobüs tesislerinin yerleri değiştirilecek. Alınacak arazilerin mevcut sınırları, üzerinde binalar da bulunan 18 parseli tamamen ya da en azından kısmen içeriyor.

Proje sınırlarında 3 bina veya bina grubu yıkılacak. Güzergah, Merkez Balık Hali, perakende balık tezgahları, ufak kafeler ve kıyı parkındaki restoranlardan oluşan Kumkapı Balık Pazarı’ndan geçecek. Balık Hali, yeni bir yere taşınacak. Projeden 3 tezgah ve kafelerin bazı kısımları ile bir restoranın bir bölümünün kaybedilmesi nedeniyle Kumkapı Balık Pazarı daha çok etkilenecek.

Kumkapı Balık Pazarı’nda inşaat sırasında ya da uzun vadede herhangi bir işletmecinin oluşabilecek kayıplarının uygun bir şekilde nasıl telafi edileceğini tespit etmek üzere ATAŞ, DLH ve belediye ile çalışacak. Göztepe Köprülü Kavşağı yakınlarındaki 4 konut binası, 3 ticari ve endüstriyel bina etkilenebilecek.

Haberin Devamı

Arazi alımı yapılmayacak

Küçük değişikliklerle arazi alımı yapılmaması mümkün olabilecek, eğer önlenemezse anlaşmalı alım yapılması ya da kamulaştırma gerekirse ikamet eden 64 kişinin ve bir dizi küçük iş yerinin muhtemel yer değiştirmesi gerekecek. Göztepe’deki bir bağlantı yolu, yol tuzu deposunun da bulunduğu yolun güneyinden arazi alınmasını gerektirecek. Bağlantı yolu yanındaki Aziz Bayraktar Camisi de projeden etkilenecek. Eyüp Aksoy Kavşağı’na ait yeni kavşak şeritlerinden biri için Karacaahmet Mezarlığı’nın güneybatı köşesinden küçük bir arazi şeridi gerekli olacak.

MİLLİYET