Yaşam İşte en sevilen parfüm kokuları!

İşte en sevilen parfüm kokuları!

Paylaş
İşte en sevilen parfüm kokuları!

Euromonitor International ve birkaç farklı bağımsız araştırma şirketinin verileriyle hazırlanan rapora göre; dünyadaki kadınların çoğu çiçek ve meyve kokulu parfümlerden hoşlanırken erkeklerin beğenisi ise, farklılık gösteriyor

Türkiye’nin en büyük esans üreticilerinden Seluz Kimya, uzun zamandır üzerinde çalıştığı, oldukça farklı bir çalışmanın sonuçlarını açıkladı.

Ülkelere göre kadın ve erkeklerin ne tarz kokuları tercih ettiğini anlatan bu detaylı çalışma sektör için büyük önem taşıyor.

İlk etapta Amerika, Avrupa Ülkeleri ve Türkiye için hazırlanan raporda dünya kadınlarının tercihleri benzerlik gösterirken, erkeklerin tercihlerindeki farklılıklar dikkat çekiyor.

Türkiye’deki kadınların %45’inin tercihi “Floral Fruity” olarak adlandırılan koku ailesi. Yani gül, yasemin, zambak gibi çiçeklerin elma, mango, şeftali gibi meyve kokularıyla kombinasyonunu içeren etkileyici zarif parfümler…

Avrupa’da da beğeniler benzerlik gösteriyor. Rapora göre Avrupalı kadınların %15,5’i “Chypre Fruity” yani paçuli, meşe yosunu gibi kokuların odunsu notlarla harmanlanarak daha kalıcı olmasını sağlayan “Şipir” ailesiyle meyve kokularının karışımından, %10,6’sı “Floral Woody” yani sandal ağacı, vetiver gibi ağaçların kalıcı odunsu kokularının çiçek kokularıyla bileşiminden, %9’u ise Türk kadınlarının ilk tercihi olan “Floral Fruity” ailesinden hoşlanıyor.

Amerikalı kadınlarda da durum pek farklı değil. %20,2 oranla ilk tercih tıpkı Avrupa’daki gibi “Chypre Fruity” ailesi. Bu sırayı %18,2 ile “Floral Green” olarak adlandırılan, doğallığı ve gençliği ifade eden yeşil bitkisel kokuların çiçek kokularıyla kombine edilmesiyle ortaya çıkan parfümler izliyor.

TÜRK ERKEĞİ 'WOODY' DİYOR

Avrupa ülkelerinde erkeklerin %15,4’ü “Fougere Ambery” olarak adlandırılan koku ailesini tercih ediyor. “Fougere” kelimesinin anlamı aşk merdiveni, yani eğreti otu. Lavanta ya da kumarin gibi maddeleri içeriyor , koklandığında ferahlık ve baharat hissi veriyor.

Avrupalı erkeklerin %12,3’ü “Fougere Aromatic”, %10,1’i ise “Woody Fruity” koku ailesini tercih ediyor. “Woody Fruity” sıcak ve kuvvetli odunsu kokuların mango, elma, şeftali gibi meyve kokularıyla kombine edildiği kalıcı ve farklı bir tarz.

Amerika’daki erkeklerin %24,3’ü de “Citrus Aqueous” ailesini tercih ediyor. Citrus kelimesi narenciye ve turunçgilleri ifade ediyor. Citrus Aqueous, Bergamot, limon, portakal gibi enerji veren kokuların şelale, rüzgar gibi transparan ve tazelik hissi veren kokularla birleşimi…

Türkiye’de ise erkeklerin tercihini tek bir koku ailesiyle açıklamak pek mümkün değil, çünkü tercih oranları aynı olmasına rağmen kokuların içerikleri oldukça farklı. Türk erkeklerinin %15’i “Woody Aromatic” kokulardan hoşlanıyor. Yani ormanı ifade eden sandal ağacı ya da vetiver gibi ağaçların kalıcı kokularından…

Yine %15 oranında beğenilen bir diğer koku ailesi “Woody Spicy” odunsu kokuların baharatlarla kombine edilmesinden oluşuyor. Bu kombinasyon egzotik, sıcak, kalıcı ve kuvvetli parfümler anlamına geliyor.

Aynı sırada yer alan %15’lik diğer tercih ise “Aromatic Aquatic” olarak adlandırılan yani tazelik ve temizlik hissi veren kokular.

2

Haberin Devamı