Gündem İşte Ermeni katliamı

İşte Ermeni katliamı

Paylaş
İşte Ermeni katliamı

Ermeni çetelerin 92 yıl önce Türkleri katlettikten sonra gömdüğü Erzurum Tepeköy'deki toplu mezarın kazı çalışması dün yapıldı

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Cevat Başaran başkanlığında yapılan kazıya, Atatürk Üniversitesi Türk Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erol Kürkçüoğlu, Müze Müdürü Mustafa Erkmen ve 10 uzman eşlik etti. 60 metrekarelik alanda yapılan kazıyı atalarına ait izlerin arandığı köylüler de merakla izledi.

Haberin Devamı

Tek aileden 12 kurban

Tepeköy’de oturan Şamil Şekeroğlu (48), katliamla ilgili olarak “O dönemde aileden 12 kişiyi kaybetmişiz. Sadece o zaman 20 yaşında olan Hürrem dedem sağ kalmış, o da askermiş. Köyden sadece birkaç kişi sağa sola kaçarak kurtulmuş” diye konuştu.

30 iskelet çıkarıldı

Çalışmanın saat 15.30’da sona ermesi nedeniyle bir açıklama yapan kazı başkanı Prof. Dr. Cevat Başaran, yaklaşık 8 saat içinde 3’ü çocuk 30 iskelet çıkardıklarını söyledi. Katliama uğrayanların süngülenerek öldürüldükten sonra samanlığın ateşe verildiğini belirten Başaran, “En acısı diş yapısından yaşının küçük olduğunu belirlediğimiz çocuğun babasının kucağında katliama kurban gitmesidir. Müslüman Türkler’in, Ermeni çetecileri tarafından katledildiğini bir kez daha gözler önüne serdik. İskeletlerin tümünü çıkarmaya gerek görmedik. Üzeri kapatılacak ve daha sonra buraya bir anıt mezar yapılacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Turgay İPEK/DHA